шаблоны joomla

Сряда, 08 Септември 2021 07:34 Велизар Георгиев

kilimi_15.09.2021Ученици от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново извадиха от нафталина елементи от стари чипровски, котленски, арменски и турски килими. Фигури с различна символика от килими на различни етноси, живеещи на територията на България,  заживяха отново върху платнени торбички за многократна употреба и стари стъклени блокчета от преградни стени. Преди да се заемат с предизвикателството, гимназистите проучиха внимателно значението и начините на създаване на фигурите. За това особено полезна им бе срещата с холандеца Якоб Ван Бейлен, който притежава най-голямата колекция от стари чипровски и котленски килими и солидни познания за килимарството в България през последните няколко века. За историята и символиката в арменските килими младежите научиха от Хермина Емирян, а доц. д.и.н Саша Лозанова - преподавател по  история на изкуството и автор на книгата „Българската художествена тъкан“, обобщи и надгради тези знания.

„Във всяка от културите елементите в килимите са свързани с рода и неговото пребъдване във времето. Има символи за годеж, сватба, сродяване, плодородие…“, казват младите творци. Те избират отделен елемент, който рисуват върху торбичките или стъклените блокчета. Идеята им е накрая да имат своеобразна арт инсталация с графично представени еднакви мотиви в килимите на отделните етноси.  Да покажат и влиянието, и преплитането в културите. От наученото и практиката досега гимназистите вече са наясно, че символиката на орнаментите в килимите на народите е обща и е свързана основно с благоденствието на рода.

Творческите занимания на учениците от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново са част от уъркшоп „Културно многообразие“ по проект „EU COOLтура“. Проектът е създаден и се изпълнява от Българско училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на ЕС. Образователния експерт Марияна Георгиева е ментор на заниманията на учениците от гимназията в старата българска столица.

Направеното от младежите от Велико Търново ще бъде показано на специално организиран форум в София заедно със създаденото от техните връстници от Професионалната гимназия по дизайн в София и 18 СУ „Уилям Гладстон” .

 
Петък, 30 Юли 2021 15:38 Велизар Георгиев

zankina_07_2021Анализ на заинтересованите страни бе последната тема за третокурсниците от настоящата обучителна програма на Българското училище за политика.

Доцент д-р Емилия Занкина, декан на университета „Темпъл“ в Рим, обясни какво е анализ на заинтересованите страни, какви са неговите цели и представи основните стъпки за извършване на такъв анализ. В последвалата работа в малки групи участниците в Национална програма 2020-2021 правиха анализ на заинтересованите страни по темите: изграждане на инсталация за горене на отпадъци в София; домашното образование – все по-актуално в условията на пандемия; плановете на френския президент за задължителна ваксинация срещу „Ковид-19“; въвеждането на глобален минимален корпоративен данък. Целта на задачата бе курсистите да придобият представа за широкия спектър на заинтересованите страни, техните различни интереси, различните им стратегии за прокарване на тези интереси и възможните механизми за намиране на общи решения. След едночасовата работа по групи обучаемите представиха анализите си и получиха обратна връзка от модераторите. В края на сесията на участниците в Националната програма бе дадена индивидуална домашна работа. Всички те трябва да направят анализ на заинтересованите страни на избрана политика като обратната връзка за справяне с домашното ще даде лично доц. Занкина.

 
Петък, 30 Юли 2021 11:55 Велизар Георгиев

Традиции, високо качество на живот, възможност за мобилност в общността и перспективи, които се откриват на един все по-конкурентен общоевропейски и световен пазар. .. Всичко това прави Европа и държавите от Европейския съюз(ЕС) привлекателен избор за постигане на степен от висшето образование или за временен обмен. „Докато всеки от нас е търсил и разглеждал възможностите, които висшите училища в ЕС предлагат, забелязва, че никъде няма обобщена информация за тях. Конкретните условия за кандидатстване, размерът на таксите за обучение и неговата продължителност, както и възможностите за настаняване в съответното населено място се проверяват през различни сайтове и платформи. Благодарение на профилирането след 10-ти клас, българските ученици трябва по-рано да са ориентирани в избора на специалност и университет. Затова решихме да помогнем на нас самите и на съучениците ни, и на връстниците ни по-лесно и адекватно да се ориентираме в изборите, които ни предстоят. Дигитализацията на цялата тази информация, без претенции за изчерпателност, ни се стори добър вариант“, казва Даниела Бояджиева, председател на Ученическия съвет на столичното 18-то СУ „Уилям Гладстон“. Разделени по тематични групи, спрямо профилиращите предмети, учениците от Съвета, които са и  участници в проект „EU COOLтура“ събират информация за възможностите за образование в университети на Стария континент. Събраното ще бъде нанесено върху картата на Европа в специален сайт. Той ще дава възможност да се пренесеш на конкретното място с информацията за него на български, споделен опит от български студенти там, а някъде дори и снимки от местата за учене и настаняване. В летните месеци работата по картата върви с пълна сила, за да може през есента тя да бъде официално представена на заключителното събитие по проекта.

Проект „EU COOLтура“ е създаден и се реализира от Българското училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на ЕС. Учениците от 18-то СУ „Уилям Гладстон“ в София са част от уъркшопа по образование и работят по създаването на интерактивната карта-сайт под ръководството на своя ментор Ралица Кирилова, която е и зам.-директор на училището.

 
Вторник, 27 Юли 2021 19:20 Велизар Георгиев

boyko_vasilev_07.2021Дългоочакван бе третият учебен ден от трети курс на Националната програма „Управленски умения“. Първата учебна сесия в него бе посветена на умението да се държиш пред камера и да защитиш тезата си в телевизионно студио. Лектор в панела бе журналистът и телевизионен водещ Бойко Василев, който разкри пред курсистите какво е необходимо, за да бъде една телевизионна изява успешна. Последва работа в малки групи, където обучаемите от настоящия випуск на Българското училище за политика се подготвиха да влязат в роли и да защитят конкретни тези. Темата на симулативния телевизионен дебат бе За или против намаляване на партийната субсидия на 1 лв.?”. Четирите групи излъчиха по един свой представител, който, съобразно предварително определената роля на групата, защити позиция пред камера. Обратна връзка паралелно с излъчения видеозапис на учебния дебат курсистите получиха от Бойко Василев.

Третият учебен ден продължи с лекция за демографията и предизвикателствата пред политиките на национално и местно ниво. Лектор в този панел бе доц. д-р Надежда Илиева, ръководител секция „Икономическа и социална география” в БАН. Доцент Илиева е съавтор на „Регионални демографски дисбаланси в България“ - най-новото демографско изследване на населението у нас, което прави прогнози за населението на България по региони през следващите 20 години.

Следващата учебна сесия бе посветена на изграждането и провеждането на политически кампании. Знанията си с курсистите по темата споделиха Страхил Делийски, преподавател по политически комуникации в Софийския университет и Мирослав Мурджов, управител на агенция „Рисърч Десижън Мейкинг“.

Предпоследният учебен ден от трети курс завърши със специален гост. Блажка Димитрова, създател на първия ресторант с нулев отпадък в България, говори пред курсистите за философията, наречена нулев отпадък и сподели полезни практики и лесни стъпки за намаляване на отпадъците.  

 
Понеделник, 26 Юли 2021 19:25 Велизар Георгиев

budjet_2021Юлската жега не понижи желанието за усвояване на знания и умения и през втория ден от третия курс за Випуск 2021 в Националната. Денят 26 юли започна обичайно в 9.00 часа с обучителна сесия за енергетика. Директорът на програма „Енергетика и климат“ в Центърът за изследване на демокрацията Мартин Владимиров запозна курсистите с възможни сценарии за възстановяване и постигане на въглероден неутралитет на България до 2050 г. Веднага след това главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов говори пред обучаемите за перспективите за развитие на българската икономика. Веднага след лекцията, разделени по групи от по десет човека, курсистите трябваше да се справят с обучителен казус. Целта бе анализ на средносрочния и дългосрочния ефект върху икономиката на България от мерките, предприети по време на пандемията от „Ковид-19“. Всяка от четирите групи накрая представи по две мерки с предполагаеми скрити ефекти от тях и получи обратна връзка за работата си от Лъчезар Богданов.

След обяд времето бе посветено на националния бюджет като инструмент за приоритизиране на публичните политики. Като лектори в тази сесия гостуваха проф. Румен Гечев - народен представител от БСП и бивш министър на икономическото развитие, д-р Георги Ганев - депутат от „Демократична България“ и университетски преподавател, Даниела Савеклиева - народен представител от ГЕРБ в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. В обучителната задача след лекцията курсистите работиха по приемането на държавен бюджет за една хипотетична година в бъдещето.

 
Неделя, 25 Юли 2021 16:50 Велизар Георгиев

kacarov_25.07.2021„Присъствието ми тук е едно от малкото удоволствия, които съм имал досега в ролята ми на министър.” С тези думи започна лекцията си д-р Стойчо Кацаров пред Випуск 2021 на Българското училище за политика „Димитър Паница”. Курсистите влязоха в своя трети курс от обучението си на 25 юли, като модулът е посветен на националните приоритети и националните решения.

Министър Кацаров очерта пред четиридесетте обучаеми, сред които са евродепутат, депутати в 44-то Народно събрание, кмет, зам.-кмет, общински съветници, представители на НПО, професионални организации и др., предизвикателствата пред системата на здравеопазването днес.

Той сподели и изводите от направения анализ за управлението на пандемията от „Ковид-19” в България. Според документа страната ни е на трето място в ЕС по смъртност от вируса. Причините – лош здравен статус на населението, лошо състояние на здравната ни система, лошо управление на кризата.

Обучаемите бяха запознати и с изготвения Национален план за борба с коронавируса при следваща вълна. В документа са определени различни цветови зони в зависимост от 14-дневната заболеваемост на 100 хил. души население, процент положителни тестове, заети болнични легла и др. „Целта на плана е да има предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса”, разясни министър Кацаров.

Курсистите от Випуск 2021 имаха и възможността да разговарят с министъра по теми, които ги вълнуват. Различни въпроси бяха зададени за вероятността и времето на нова вълна на „Ковид-19”, за употребата на различни лекарства при лечението от вируса, за мотивите на служебния здравен министър да заеме поста и др.

 
Четвъртък, 22 Юли 2021 08:03 Велизар Георгиев

kragovaikonomika_22_07_2021Учениците  от специалност „Моден дизайн" в Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова" в София изработиха уникални изделия като използваха стар текстил. Младежите показаха, че кръговата икономика е мисия възможна, а направените нови предмети са не само по джоба, но и по-вкуса на всеки.    „Изненадаха ни тяхната креативност, творчество и сръчност при изработването на дамски дънкови чанти, обложки за книги и книгораздели с ръчно бродирани фолклорни мотиви", каза учителят им по професионална подготовка и ментор в уъркшопа по проект „EU COOLтура" инж. Джина Бонева.

Гимназистите дадоха нов живот на стари дънки  като им добавиха избелени фигури и други декорации в младежки стил. Стари дънкови  и кожени дрехи станаха основен материал за изработката на актуални шапки, а поизносени къси панталони се превърнаха в желана дреха за летните дни с апликации на шевици.  С оригинални „нови дрешки" благодарение на учениците се сдобиха и книжки, и чаша за чай, и столове, и пейки. Момичешките будоари бяха попълнени от луксозни кутии за бижута и бонбониери, изработени и със стар текстил.

Но есенцията на тази колекция е атрактивната блуза от деним с веревна декорация от ръчно рисуван шифон с брокати. Тя е изработена от мъжка лятна риза с обърнати предна част и гръб, като по този начин младите дизайнери от групата реализираха оригиналното си решение.

„Във всички изделия бъдещите модни дизайнери вложиха своите идеи, много труд старание и умения, затова и резултатите наистина са впечатляващи", каза в заключение инж. Бонева.

Уъркшопът за учениците от гимназията е част от дейностите по проект „EU COOLтура", в който участват 50 ученика от Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова". В продължение на вече три месеца младите хора създават нови предмети от стари хартия, пластмаса, текстил, метал и др. Така те допринасят за по-чиста околна среда, за промяна на потребителските навици, за усвояване и популяризиране на креативни идеи за рециклиране.

Проект  „EU COOLтура"  е създаден и се изпълнява от Българско училище за политика „Димитър Паница" с подкрепата на Европейския съюз (ЕС).  Той има за цел да повиши осведомеността на младите хора за политиките на ЕС и за ролята им за тяхното бъдеще. По проекта вече се проведоха три онлайн ателиета, в които млади хора от различни училища и различни градове на България се срещнаха и разговаряха с български евродепутати, дизайнери, експерти в областта на образованието и културата.  В момента се провеждат и три уъркшопа по темите „Кръгова икономика", „Културно многообразие" и „Образование". След тяхното приключване ще бъдат факт различни интересни, креативни и полезни продукти, които ще бъдат показани на общ заключителен форум през есента в София.

 
Петък, 16 Юли 2021 14:35 Велизар Георгиев

1_sait_eucoolturaУченици от специалностите „Графичен дизайн“ и „Рекламна графика“ в Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ рециклират хартия и изработват нови листа с добро качество. Така те доказват, че с желание и усърдие е възможно спасяването на дървета. За производството само на 9 000 листа хартия се унищожава едно дърво, а около 324 литра вода се изразходват за направата на един килограм от широко използвания материал.

Гимназистите правят новата хартия от стара. Рециклирането става като използвана хартия се раздробява във вода, за да се образува течна паста. Получената субстанция се разстила на тънък слой върху мрежа. Следва изсушаване, след което рециклираната хартия може да се отлепи от мрежата и да се ползва.

„Върху получените нови хартиени листове учениците ще изработят графични илюстрации“, каза д-р Биляна Стоименова, ментор в уъркшопа „Кръгова икономика“ и преподавател в училището.  Уъркшопът е част от дейностите по проект „EU COOLтура“, в който участват 50 ученика от Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“. В продължение на вече три месеца младите хора създават нови предмети от стари хартия, пластмаса, текстил, метал и др. Така те допринасят за по-чиста околна среда, за промяна на потребителските навици, за усвояване и популяризиране на креативни идеи за рециклиране.

Проект  „EU COOLтура“  е създаден и се изпълнява от Българско училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на Европейския съюз (ЕС).  Той има за цел да повиши осведомеността на младите хора за политиките на ЕС и за ролята им за тяхното бъдеще. По проекта вече се проведоха три онлайн ателиета, в които млади хора от различни училища и различни градове на България се срещнаха и разговаряха с български евродепутати, дизайнери, експерти в областта на образованието и културата.  В момента се провеждат и три уъркшопа по темите „Кръгова икономика“, „Културно многообразие“ и „Образование“. След тяхното приключване ще бъдат факт различни интересни, креативни и полезни продукти, които ще бъдат показани на общ заключителен форум през есента в София.


 

Страница 1 от 56

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Кой е в сайта

В момента има 74 посетителя в сайта