шаблоны joomla

Сряда, 12 Февруари 2020 15:04 Велизар Георгиев

pavel_ivanov_saitТрадицията завършващите Българското училище за политика „Димитър Паница" да имат своя благотворителна кауза ще спази и Випуск 2020. В последния ден на трети курс от обучителната програма курсистите взеха решение да организират събитие с благотворителни инициативи и търг и със събраните средства да подкрепят млади хора за обучение във ВУЗ. Изборът ще бъде направен сред младежи от етнически малцинства, такива в неравностойно положение и лишени от родителска грижа. Чрез каузата „Помогни на бъдещето" избраните ще получат стипендия за обучение.

Преди да определят своята кауза и да си пожелаят здраве и хубави емоции до следващата си среща през март, обучаемите разбраха как се прави оценка на въздействието на публични политики от Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация. Наученото от него упражниха в малки групи с решаването на специална обучителна задача.

 
Вторник, 11 Февруари 2020 20:03 Велизар Георгиев

natcionalna_sigurnost_sait_2С председателя на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов и арабиста Владимир Чуков започна третият обучителен ден за курсистите от настоящия випуск на Българското училище за политика. Двамата експерти говориха пред 40-те участници в Националната програма(НП) „Управленски умения" за предизвикателствата пред националната сигурност на България.

Учебният ден продължи с лекция за енергетиката, нейното развитие и стратегическото й значение за страната ни. Лектори в този панел бяха Валентин Николов, председател на комисията по енергетика в Народното събрание и експертът Явор Куюмджиев.

Специален гост за деня бе Сара Перин, изпълнителен директор на „Тръст за социална алтернатива", която се върна повече от 20 години назад и разказа впечатленията си от България при първото си идване тогава и днес. Сподели и за работата, и за приоритетите на неправителствената организация, която ръководи.

Работният ден завърши с много работа, но и емоции, свързани с усвояване на умения за поведение пред камера и участие в телевизионен дебат. Под ръководството на журналиста Бойко Василев курсистите се подготвиха и направиха симулация на телевизионен дебат на тема: „За или против отпадане на плоския данък".

 
Понеделник, 10 Февруари 2020 20:22 Велизар Георгиев

budjet_02_2020Наситен с теми, лектори и задачи бе вторият ден от обучението на третокурсниците от Националната програма „Управленски умения" на Българското училище за политика(БУП). Лъчезар Богданов – главен икономист от Института за пазарна икономика, бе първия за деня лектор, който говори пред курсистите за перспективите за развитие на българската икономика, за прогнозите за „синхронизирано забавяне" на икономиката евросъюза, за ръста на БВП на годишна основа в еврозоната.

Темата за пари, приходи и разходи беляза и втория панел, в който депутатите Евгения Ангелова (ГЕРБ), Валентин Ламбев (БСП) и Александър Сиди (ВМРО) обясниха на курсистите структурата на Национален бюджет и възможностите той да е инструмент за приоритизиране на публичните политики.

Учебната част завърши с лекция на проф. Росен Стоянов и доц. Татяна Буруджиева за спецификата и възможностите на онлайн комуникациите. Наученото от политиците и експертите курсистите на БУП упражняваха в работата си по групи, където решаваха специално разработени казуси и задачи.

 
Понеделник, 10 Февруари 2020 18:45 Велизар Георгиев

dk_11_sait„Законодателната политика на България третира семейството като естествена среда, в която детето се отглежда и възпитава. В това отношение приемането на нов закон за детско правосъдие продължава да бъде основно предизвикателство пред реформата в сектора." Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред участниците в Националната програма „Управленски умения" на Българското училище за политика „Димитър Паница". Той обсъди темата за детското правосъдие заедно със съдия Албена Ботева от Съюза на съдиите и Мария Брестничка, директор „Развитие на мрежата" на Националната мрежа за децата.

Един от акцентите в изказването на министър Кирилов бе, че темата за детското правосъдие е стратегическа за българското правителство, защото поставя в центъра правата на детето и отговорността на държавата за тяхната грижа. Той обясни, че работата по новия закон продължава. Заедно с това Министерство на правосъдието активно следи за ефективното функциониране на изградените от него в страната т.нар. сини стаи – специализирани помещения за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни по граждански и наказателни производства.

Съдия Албена Ботева разказа на участниците в програмата основните принципи на работа в сините стаи и необходимостта от мултидисциплинарни знания и умения на съдиите и всичкки специалисти, които работят с деца. Мария Брестничка на свой ред заяви, че неправителственият сектор отдавна очаква закона за детско правосъдие да стане факт и да си партнира с държавата по неговото изпълнение.

Панелът беше проследен от страна на участниците с особен интерес. Последва разгорещена дискусия.

obshta_snimka_10_02_2020

 
Неделя, 09 Февруари 2020 20:19 Велизар Георгиев

revizora_saitНе търсете в човека срещу вас лошите му черти, открийте доброто му качество и го използвайте; не ставайте врагове с всеки, с когото не сте стигнали някога до консенсус; не поемайте ангажимент, който не можете да изпълните; не се представяйте за по-важни, отколкото сте; общувайте правилно, 90% от проблемите в обществото са поради лоша комуникация. Това бяха само част от съветите, които министърът на околната среда и водите Емил Димитров даде на обучаемите от настоящия трети курс на Националната програма „Управленски умения" на Българското училище за политика. Министърът заяви, че до тези изводи е стигнал след дългогодишния си опит като народен представител, главен финансов ревизор, директор на агенция „Митници".

В продължение на повече от час курсистите разговаряха с министър Димитров по актуалните проблеми, свързани с въздуха, водата и отпадъците в различни градове на България. Интересуваха се и от въпроси, свързани с работата му като шеф на агенция „Митници" и народен представител, питаха го как се взима политическо решение и какъв е пътят за справяне с натрупани в годините проблеми.

По-рано през деня, веднага след откриването на трети курс, обучаемите слушаха лекция за ролята на партиите и процесите в тях при преодоляване на демократичните дефицити, където гост бе управителят на социологическа агенция „Маркет линкс" Добромир Живков. Наученото в залата курсистите упражниха по групи чрез специална обучителна задача.

 
Сряда, 18 Декември 2019 19:23 Велизар Георгиев

zankina._12_2019_saitjpgДоцент д-р Емилия Занкина - първи зам.-ректор „Научна дейност" и преподавател по политически науки в Американския университет в България, бе последният гост на второкурсниците от настоящия випуск на Националната програма „Управленски умения". Доцент Занкина показа на курсистите как се прави анализ на заинтересованите страни. В последвалата работа по групи участниците в обучението сами идентифицираха ключови заинтересовани страни и техните конкретни интереси в отделни казуси. Техниката ще бъде упражнена от курсистите и в индивидуалната домашна работа, която те трябва да представят до началото на следващия курс.

Поредният обучителен модул от Националната програма завърши с много прегръдки и пожелания за светли коледни и весели новогодишни празници.

 
Вторник, 17 Декември 2019 20:22 Велизар Георгиев

ninova_12_2019Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе специален гост в третия ден от втори курс на Националната програма „Управленски умения".

„Удоволствие и предизвикателство е да съм тук, особено когато съм била и от другата страна. През 2006 г. завърших Българското училище за политика(БУП). Училището ме научи на нормален разговор с всички опоненти. Това е един формат, който е изключително полезен", заяви Корнелия Нинова пред настоящите обучаеми в Националната програма.

Председателят на БСП говори за недоверието и апатията като общ враг пред всички партии и политици. За пример тя даде и последните местни избори, след които стана ясно, че 7 млн. българи ще се представляват от избраните от 2-3 милиона местни управници. „Това е проблем за всички ни и се дължи на всички нас, политиците от всички партии. Пред вас сега стои задачата да изчистите партиите от недоверието и апатията и то не с думи, а с действия", каза Нинова. Тя обърна внимание и на екологията като призова младите политически и граждански лидери да работят за опазване чистотата на въздуха, земята и храната ни.

Близо час и половина продължи срещата на курсистите с лидера на БСП. Корнелия Нинова не си тръгна преди да отговори на всички въпроси, които никак не бяха малко. Обучаемите се интересуваха трудно ли е да бъдеш жена в политиката, защо БСП е толкова дълго в опозиция, как да се работи с НПО в законодателната и изпълнителната власт?

По-рано през този ден второкурсниците от Националната програма усвояваха знания и умения за воденето на политически дебати. Това стана с помощта на Мирослав Мавров от асоциация „Дебати" и на комуникационния експерт Даниела Симеонова.

Политологът Антоний Тодоров и Иван Велков, член на УС на Центъра за разрешаване на спорове, говориха пред курсистите за успешни техники за водене на преговори.

 
Понеделник, 16 Декември 2019 20:46 Велизар Георгиев

kmetove_12_2019_saitС лекция на трима кметове - на две общини и на район, започна вторият обучителен ден на втори курс за настоящия випуск на Българското училище за политика(БУП). Градоначалниците на Панагюрище, Троян и столичния район „Кремиковци" говориха на база натрупания си през годините опит за общинския бюджет като политически инструмент, като концентриран израз на политиките на местната власт. Никола Белишки, Донка Михайлова и Лилия Донкова споделиха с участниците, че местните приходи в годишния бюджет на общините са онези средства, които дават свободата на кметовете да правят политики за хората от населените места на конкретната община. Лекцията им бе изпълнена с много примери за възможности за местни приходи и взаимодействието на местните бюджети с централния. Преди срещата с дългогодишните местни управници обучаемите бяха запознати със структурата и принципите, по които се изграждат бюджетите на общините от Здравко Сечков, изпълнителен директор на Фондация за реформа в местното самоуправление.

Представители на местната власт и местната администрация продължиха да споделят опит и добри практики и в следващите обучителни сесии на този ден. Кметът на Враца Калин Каменов и директорът на дирекция „Социални дейности" на община Велико Търново Росица Димитрова говориха пред Випуск 2020 на БУП за детските политики на местно ниво.

 

Страница 1 от 50

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Кой е в сайта

В момента има 55 посетителя в сайта