шаблоны joomla

TED Дебати на Български език


Понеделник, 11 Юли 2016 14:54 Велизар Георгиев

Някои от най-загадъчните световни социални проблеми, казва Петер Айген, могат да бъдат проследени до систематична, проникваща правителството корупция, ръка в ръка с глобални компании. На TEDxBerlin, Айген описва сензационната контраатака водена от неговата организация "Трансперънси Интернешънъл " (Международна прозрачност)

Превод:Anton Hikov

 
Понеделник, 18 Юли 2016 14:51 Велизар Георгиев

Можем ли да сложим край на глада и нищетата, да спрем климатичните промени и постигнем равенство между половете в следващите 15 години? Световните правителства смятат, че можем. Срещайки се в ООН през септември, 2015, те се споразумяха за един нов набор от глобални цели в развитието на света до 2030. Експертът по социален прогрес Майкъл Грийн ви кани да си представите как тези цели и тяхната визия за един по-добър свят могат да бъдат постигнати.

Превод:Peter Petrov

 
Понеделник, 25 Юли 2016 14:48 Велизар Георгиев

Когато работата ти зависи от това колко добре разговаряш се научаваш на изкуството да общуваш, както и че повечето от нас не могат да разговарят много добре. Селесте Хедлий работи като радио водещ десетилетия и познава тайните на добрата комуникация: честност, краткост, яснота и внимателно слушане. В тази проницателна презентация тя споделя 10 правила за ефективно общуване. "Излезте, говорете, слушайте - казва тя - и най-важното: бъдете готови да бъдете впечатлени от събеседника си".

Превод:Gabriel Dobrev

 
Понеделник, 01 Август 2016 14:44 Велизар Георгиев

Ан Морган вярва, че е начетена, докато не отркива "огромното сляпо петно" в библиотеката си. Сред многото британски и американски писатели се намирали малък брой произведения на автори, отвъд англоговорящия свят. Така тя си постява амбициозна цел: да прочете по една книга от всяка страна в света в рамките на една година. Сега тя призовава други англофили да четат повече преведени книги, за да стимулират издаделите да върнат чуждестранните литературни богатства в страните си. Прегледайте интерактивната карта на нейното литературно пътешествие: go.ted.com/readtheworld.

Превод:Kameliya Skerleva

 
Понеделник, 08 Август 2016 14:39 Велизар Георгиев

През последните 10 години, правих изследвания за това, как хората организират и визуализират информацията. И отбелязах интересна промяна.

Превод: Рая Райчева

 
Понеделник, 15 Август 2016 14:36 Велизар Георгиев

Ислямска държава, Хизбула, Хамас. "Тези три много различни групи са познати с насилие, но това е само част от това, което правят", казва политическият анализатор Бенедета Берти. Те се стремят да спечелят населението със социална работа: изграждане на училища и болници, предоставяне на безопасност и защита и запълване на празнината, оставена от слаби правителства. Разбирането на по-широката дейност на тези групи предлага нови стратегии за прекратяване на насилието.

Превод: Hristiana Grozdanova

 
Понеделник, 22 Август 2016 14:33 Велизар Георгиев

С характерната си решителност, бившият американски президент Джими Картър, се впуска в три неочаквани причини, защо малтретирането на жените и момичетата продължава да има толкова много проявления по толкова много части на света, както в развитите така и в развиващите се. Окончателната причина, която ни дава той? "Като цяло, на мъжете не им пука."

Превод: Gergana Angelova

 
Понеделник, 29 Август 2016 14:29 Велизар Георгиев

Какво научавате, когато плавате сами около света? Когато соло плавателката Елън МакАртър обиколила земното кълбо - носейки със себе си всичко - тя се завръща с нови прозрения за начина, по който функционира света, като място на взаимосвързани цикли и ограничени ресурси, където решенията, които вземаме днес, засягат това, което остава за утре. Тя предлага смел нов начин да видим икономическите системи в света: не като линейни, а като кръгови, където всичко идва наоколо.

Превод: Valentina Mihaylova

 

Страница 1 от 18

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Кой е в сайта

В момента има 26 посетителя в сайта