Разгорещена дискусия за и против АЕЦ Белене се състоя в „Европейски дебати”

Поредната среща от инициативата „Европейски дебати”, организирана от Българското училище за политика и ЕК, се състоя на 19 април. По актуалната тема за и против АЕЦ Белене дебатираха Йордан Костадинов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ и депутат в 40-то Народно събрание, и Красен Станчев, председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика.
Модераторът Галина Александрова – управител и главен редактор на „Екоенерджи медия“, предложи поглед към темата от четири ъгъла – необходимостта от ядрена енергетика в светлината на това, което се случва в централата във Фукушима, необходима ли е АЕЦ Белене за България, как стои въпросът със сигурността на централата и дали АЕЦ Белене е икономически изгодна.
В изложението си „За АЕЦ Белене”, Йордан Костадинов посочи, че когато говорим за тази централа не трябва да говорим само в „черно” и „бяло”, а да погледнем цялостната картина – в България има кадри и достатъчно капацитет да се изгради и поддържа такава централа, страната ни има подписани ангажименти за спиране на наличните мощности и без нова АЕЦ след няколко години ще има недостиг на енергия.  
В тезата си „Против АЕЦ Белене”, Красен Станчев отбеляза, че дебатът за и против центалата трябва да се отдели от този за атомната енергетика. Той подчерта, че е необходимо да се излезе от секретността и да има обществен дебат за АЕЦ Белене, тъй като това е първо вътрешен проблем и след това – европейски.
И двамата дебатиращи коментираха, че е необходимо да се оценят наличните енергийни мощности в страната, но останаха разделени доколко АЕЦ Белене е необходима в момента. Бурна дискусия в залата предизвика темата как възможността за удължаване живота на АЕЦ Козлодуй, съчетана с изискванията за затваряне на ТЕЦ Бобов дол и ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, влияе на необходимостта от строеж на нова атомна централа сега или този въпрос трябва да се отложи за след  2020 – 2025, когато ще име нужда от нови енергийни мощности.  
Всички присъстващи се обединиха около изключителната важност на темата за сигурността на бъдещата АЕЦ Белене. Сред споделениете опасения беше доколко наистина се оценяват всички рискове на фона на това, което се случва в момента във Фукушима, и какво ще се случи, ако се насложи „риск върху риск”.
Мненията за икономическата изгодност от строежа на АЕЦ Белене  отново се разделиха. Различни цифри за стойността на бъдещата централа се споменаваха в зависимост от използваната методология за изчисляване на стойността на киловатчас и периода на възвръщане на инвестицията и дали се включват разходите само за построяване на АЕЦ-а или и тези да свързване с прилежащата инфраструктура. Множество опасения за оскъпяване бяха изказани като се даваха примери от Франция и Финландия.   
Предложените от участниците в дебата идеи предизвикаха бурни разисквания и двата часа, които първоначално бяха предвидени, не стигнаха за изчерпването на всички гледни точки. Така дискусията остана с отворен край.