Представител от випуск 2011 на Националната програма участва в международна видео конференция „Пътят на мирното взаимодействие в съвременното общество”

konferentsijata

Атанас Зафиров от Национална програма 2011 участва в международна видео конференция на тема „Пътят на мирното взаимодействие в съвременното общество”, организирана от Руския фонд за мир. Конференцията се състоя на 28 юни в руския град Ставропол и в нея взеха участие още представители от Русия, Украйна и Полша.

В изказването си „Участие на младите хора в социално значими проекти”, Атанас Зафиров се спря на това, че младите хора за огромна обществена сила, която не винаги осъзнава и оценява ресурса и потенциала си. Той разказа за младежките движения през 60-те години, за ролята на младите хора в революциите в Северна Африка и Близкия изток от началото на тази година, както и за участието на българските младежи в протестите срещу опитите за либерализиране на режима за отглеждане на генно модифицирани организми, срещу опитите за 25%-нтно съкращение на средствата за образование, както и срещу опитите за административно подчинение на БАН. Основният извод, който направи в изказването си, е че, за да постигнат целите си, е необходимо младежите да се осъзнаят като общност и да солидаризират усилията си в постигането на каузи. Освен спонтанност за това е нужна и сериозна структура, която да застане зад и да защитава колективния интерес на младите хора, както и да формулира решения по най-наболелите проблеми на младото поколение. Като пример за такава организация даде Националния младежки форум, който, въпреки трудностите през годините, е на път да получи своята легитимация и да заработи, превръщайки се в лаборатория за идеи и спорове, подпомагаща младите хора да се превърнат в активен социален фактор не само по време на спонтанни протести, но и в процеса на определяне на дневния ред на обществото.

Конференцията предостави възможност за ценен обмен на идеи и за ползотворни дискусии между участниците. Изказванията и основните изводи ще бъдат публикувани в специален сборник.