Гласът на филантропите трябва да се чува ясно от правителството, медиите и благотворителните организации

glasat_filantropy

Това заяви британският посланик на филантропията Стефани Шърли на конференцията „Дарителите и държавата – партньори за промяна”. Форумът беше организиран от Българско училище за политика „Димитър Паница”, съвместно с Български дарителски форум и се състоя на 15 ноември в София.

Конференцията бе открита от заместник-председателя на Народното събраниe Георги Пирински. Приветствие към участниците изпрати министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Във форума участваха народни представители, индивидуални и корпоративни дарители, неправителствени организации. Стефани Шърли представи световната инициатива „Посланици на филантропията” и опита на Великобритания. В изказването си тя обърна специално внимание колко е важно дарителите и държавата да комуникират добре.

Акцент в дискусиите бяха проблемите, с които се сблъскват дарителите у нас, и техните възможни решения. Най-разгорещеният спор беше дали да бъдат освободени от ДДС SMS-ите за дарения. Според народния представител Антон Кутев дарителството трябва да бъде поощрявано извън фискалните инструменти. Милен Врабевски и депутатът Петя Раева подчертаха, че мотивацията на филантропа е вътрешна и данъчните облекчения не са водещи.

Това показа и личната история на Стефани Шърли, една от най-богатите жени във Великобритания, която след успешна бизнес кариера се е посветила на дарителството. До момента тя е предоставила над 150 милиона лева за различни каузи. Шърли разказа, че често дарява за авангардни идеи, които едно правителство трудно би могло да финансира.

Всички идеи и предложения, които бяха засегнати по време на дискусията, ще бъдат предоставени от екипа на Българското училище за политика на всички парламентарни партии.

По време на конференцията беше представена антологията „Дарителството в съвременна България”, подготвена от училището. Книгата обобщава дарителските практики у нас от Възраждането до сега, дава практически съвети за дарители и получателите на дарения и представя резултати от различни изследвания за филантропията в България.

След форума британският посланик на филантропията Стефани Шърли се срещна с Моника Панайотова, председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, и Доброслав Димитров, председател на парламентарната комисия по външна политика и отбрана. И двете страни споделиха мнението, че дарителството не бива да се вкарва в сложни процедури, а филантропите трябва да получават признание от държавата, че това, което правят, е важно за обществото.

Събитието беше организирано в рамките на проект „Насърчаване на филантропията в България”, финансиран от фондация „Чарлз Стюърт Мот”.