Нека не застрашаваме способността на бъдещите поколения да вземат своите решения

princesa-laurentin

Това бе едно от основните послания на Лаурентин ван Оранйе, принцеса на кралство Нидерландия, по време на своята лекция „Нов начин на мислене за едно устойчиво бъдеще: ценността на диалога между поколенията”, състояла се на 07 декември в Аулата на Нов български университет.

 

Какво е „устойчиво развитие”, попита тя. Да посрещнем нуждите на сегашното поколение без да застрашаваме способността на бъдещите поколения да вземат своите решения. В момента не се развиваме устойчиво и много бързо изразходваме ресурсите. Живеем без да се замисляме как ще изглежда светът след нас. В Атлантическия океан има място, където се е натрупал боклук с размер два пъти територията на САЩ, а това унищожава биологичното разнообразие. Ако тенденцията за увеличаване на населението се запази, през 2050 година ще са ни необходими три планети.

Трябва да има нова платформа, нов начин на мислене. А новият начин на мислене се основава на споделянето и на съвместната работа. Когато имате амбиция, намерете съмишленици и заедно работете за каузата, каза принцеса Лаурентин и допълни, че като се огледаме, навсякъде виждаме проблеми, но виждаме и хора или организации, които могат да помогнат за решаването на тези проблеми.

Ако се ангажирате с визия за нещо, което не е било правено досега, няма как да знаете как да стигнете до крайната си цел. Необходимо е да построим моста, докато вървим по него. Вярвайте в себе си – и като хора, и като държава, и ще успеете, завърши лекцията си принцеса Лаурентин.

Тя даде и специални автографи на книгата си „Мистър Фини и светът надолу с главата”, за чието официално представяне е в България.

Лекцията беше организирана от Българско училище за политика „Димитър Паница”, съвместно с Нов български университет, Атлантическия клуб в България, фондация „Кредо Бонум” и издателство „Сиела”. Тя беше част от инициативата „Европейски дебати” на училището и целта й бе да запознае млади политически и граждански лидери с културата на филантропията и устойчивото развитие.