БОЙКО БОРИСОВ: УЧИЛИЩЕТО ЗА ПОЛИТИКА УТВЪРЖДАВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРАВИЛА ПРИ ПРАВЕНЕТО НА ПОЛИТИКА

borisov_1

Националната програма на Българското училище за политика бе открита официално вчера, 27 октомври, в хотел РИУ в Правец. В нея са включени 44 млади лидери от парламентарно представените партии и коалиции – ГЕРБ, БСП, НДСВ, ДПС, Синята коалиция, и граждански организации. В откриващата церемония участваха председателят на парламента Цецка Цачева, заместник-председателят на НС Георги Пирински, народни представители, посланици и завършили училището.Специален поздравителен адрес изпрати и министър-председателят Бойко Борисов.

„Със своята досегашна дейност Българското училище за политика е доказало своето важно място за утвърждаване на основните принципи на демокрация и европейски правила при правенето на политика”, се казва в поздравителния адрес.  Премиерът пожелава успех на училището и неговите участници и да не забравят, че политиката е като всяка друга работа – човек трябва да е принципен, искрен, трудолюбив и да не забравя отговорността, която носи пред обществото.

„В политиката, както и в живота нещата не са нито само бели, нито само черни. Споделям мисълта на Дюма син, че истината е в нюансите” – заяви при откриването Цецка Цачева. Тя посъветва участниците от випуск 2010/2011 да се вглеждат в нюансите, да се учат един от друг, да намират общ език и да показват на практика какво означава плурализъм, толерантност и информиран диалог”.

В изказването си Георги Пирински подчерта, че Българското училище за политика вече има натрупан капитал, който е особено нужен на обществото ни днес. Според него в обществото ни има усещане, че политиците вече са се „изприказвали”. Затова посъветва участниците в програмата да бъдат можещите, тези, които действат.

„Училището за политика е важна платформа за възпитаване на лидерите на съвременна и утрешна България. То е място, където се търсят общи идеи за развитие на страната ни и консенсус по значимите теми за България” – каза Саша Безуханова, член на УС на Българското училище за политика

Със специално писмо участниците в програмата бяха поздравени и от основателя на училището Дими Паница. Той пожела на младите политически лидери да имат „хъс, идеи и енергия да направят така, че България да бъде още по-демократична, отворена и толерантна, да бъде пример на водеща сила в регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа”.

Националната програма „Управленски умения” на Българското училище за политика се провежда за десета поредна година. В нея се обучават народни представители, кметове, висши държавни служители, лидери на гражданското общество. Програмата, съчетаваща теория и практика, е уникална за страната и региона.