ЗАМЕСТНИК-ПРЕМИЕРЪТ НА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ГАВРИЛО ГРАХОВАЦ СЕ СРЕЩНА С УЧАСТНИЦИТЕ В РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА

Политиките за младите хора, проблемите и техните решения в Босна и Херцеговина представи федералният заместник министър-председател и министър на културата и спорта на страната Гаврило Граховац на среща с участниците във втория семинар на Регионалната програма 2010 на Българското училище за политика.

Срещата се състоя в сградата на федералното правителство в Сараево и завърши втория ден от дискусиите „Предизвикателства пред участнието на младите хора в политиките за младежта на Балканите: добри практики и уроци, които трябва да научим”. В нея участва и Каролин Раво, специален представител на Генералния секретар на Съвета на Европа в Босна и Херцеговина.

„Стараем се да насърчаваме младите хора в  нашата страна да общуват помежду си и заедно да предприемат инициативи, които ние да подкряме”, заяви  по време на срещата вицепремиерът Гаврило Граховац. Според него сред най-важните аспекти на политиката за младежта са образованието, разширяване на възможностите на младите хора да се реализират на пазара на труда като алтернатива на младежката безработица, мобилността.

Според Каролин Раво, изключително важно е младите хора да бъдат привлечени да участват в политиката и това е една от задачите на 16-те училища за политически науки под егидата на Съвета на Европа. Тя даде висока оценка на регионалната програма на Българското училище за политика и на усилията му да обединява младите хора от региона за решаване на проблемите на младежта.

„Ако подредим на една страница приликите и разликите  в предизвикателствата пред младите хора от балканските държави, приликите ще се окажат повече”, заяви изпълнителният директор на Българското училище за политика Ирина Алексиева. Тя подчерта, че регионалната програма на училището ще завърши през юни в София, когато 32-та участници от 8 държави – Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Сърбия, Хърватска и Черна гора, ще представят Бяла книга за младежката политика на Балканите.