ЗЕЛЕНАТА ИКОНОМИКА – ЗА И ПРОТИВ

С темата за зелената и енергоефективна икономика започна четвъртият ден от третия курс на Национална програма 2010 / 2011. Петя Христова – експерт околна среда и земеделие в посолство на Обединеното Кралство в България, сподели британския опит за намаляване на ефекта от климатичните промени. Кенет Лефковиц – председател на Управителния съвет на Българска ветроенергийна асоциация, представи различни подходи за намаляване на енергоемкостта на икономиката на дадена държава. В последвалата оживена дискусия и работа в малки групи участниците обсъдиха идеи и упражниха мозъчна атака за изработване на позиция за преминаването на България към нисковъглеродна икономика.

Следобедната сесия започна с представяне на развитието и предизвикателствата в последните десет години пред достъпа до информация за управлението. Лектор по темата бе Гергана Жулева – изпълнителен директор на Програма „Достъп до информация”.

В следващия панел Боряна Симеонова – директор на дирекция „Правителствен протокол” на Министерски съвет, сподели дългогодишния си опит в областта на държавния протокол в България и по света и даде ценни съвети на участниците за основните правила от протоколната практика.

В края на деня представители на завършилите Българско училище за политика представиха работата си с домове за деца във Велинград, Стара Загора и с. Видраре и призоваха участниците в Национална програма 2010 / 2011 да се присъединят към тях.

Третият курс на тема „Национални приоритети и национални решения” ще завърши утре с лекция на Добрина Чешмеджиева – журналист в БНТ, за езика на медиите и как да се „прикове” вниманието на публиката. Като част от програмата участниците ще участват и в симулация на предаването „Референдум”.