ИРИНА АЛЕКСИЕВА Е НОВИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ ЗА ПОЛИТИКА

Ирина Алексиева е новият Изпълнителен директор на Българското училище за политика.

Тя е добрe позната на българската общественост, като един от най-добрите икономически журналисти на страната, автор и водещ на седмичното икономическо предаване на Би Ти Ви „Бизнесът”. Преди това, Ирина ръководеше Икономическия отдел на Дарик радио и бе автор на предаването „Портфейл”. Тя има Магистърска степен по бизнес администрация от Американския университет в България и магистратура по икономика от Университета за национално и световно стопанство.

 Специализирала е журналистика в Съединените щати и е изучавала в развитието на гражданския и политически диалог в страните от Югоизточна Европа и бившия Съветски съюз в Норвегия.

По време на интензивната си журналистическа кариера Ирина е интервюирала някои от най-влиятелните и оригинални лидери на световната политическа и икономическа сцена, сред които Нобелови лауреати, ръководители на глобални компании и финансови институции. Тя е автор и на редица документални филми: „Чернобил -20 години по-късно”, посветен на годишнината от най-голямата авария с атомен реактор в света, „Изборът на Калифорния” – за политиката на енергийната ефективност на Калифорния и много други.

Щастливи сме, че Ирина се присъедини към екипа на Училището и сме уверени, че, на основата на досегашните му успехи, тя ще продължи амбициозно да го развива”, заяви председателят на Управителния съвет Юлиан Попов. Според Светлана Ломева, Заместник министър на образованието, младежта и науката и доскорошен Изпълнителен директор: „Ирина е достоен избор за Училището, което се е наложило като уникална институция за развитие на политически и граждански лидери в страната и в района на Югоизточна Европа“. Соломон Бали, председател на Клуба на завършилите Българско училище за политика каза, че „общността на завършилите очаква с нетърпение да започне работа с Ирина Алексиева“.