МИСЛИ ГЛОБАЛНО, ДЕЙСТВАЙ ЛОКАЛНО

Под мотото „Мисли глобално, действай локално” протече днешният ден от втория курс на националната програма, чиято основна тема е „Регионално развитие и местно самоуправление”.

Обучението започна с лекция на политолога Антоний Гълъбов и социолога Живко Георгиев за партиите и тяхната политика на местно равнище.

Акцент в програмата бе дискусията между представители на различни партии за взаимодействието между местните партийни структури и централите на партиите, между местните организации и местната изпълнителна власт. В нея участваха кметовете на общините Монтана и Кърджали Златко Живков и Хасан Азис, областният управител на Пловдив Иван Тотев, председателят на общинския съвет в Шумен Даниела Русева, членът на Националното ръководство на ДСБ Радан Кънев, завеждащият сектор в НС на БСП Николай Белалов.

Темата за публичните политики на местно равнище бе представена от доц.Милена Стефанова, която разгледа въпроса докъде стига общественият и откъде започва частният интерес.

Участниците проведоха и дебат трябва ли да бъдат назначавани кметовете на райони в големите общини.

В края на деня курсистите прекараха 30 минути в компанията на Владимир Шопов, който представи проекта „Отворени градове” като модел за интегрирано градско управление.

Вчера програмата започна с представяне на груповите домашни работи за мерки, които да доведат до по-голямо съответствие на образованието на изискванията на пазара на труда. Резултатите от домашните работи бяха коментирани от специално жури от експерти и представители на партиите.