ПОЛИТИКАТА НА САЩ ЗА БАЛКАНИТЕ

На 18 ноември 2008 г., в хотел Радисън, се проведе среща на г-н Стюарт Джоунс, Заместник помощник-секретар в Бюрото за Европа и Евразия във Вашингтон.

На 18 ноември 2008 г., в хотел Радисън, се проведе среща на г-н Стюарт Джоунс, Заместник помощник-секретар в Бюрото за Европа и Евразия във Вашингтон, с млади български политици, голяма част от които бяха и от Клуба на завършилите Българско училище за политика. Срещата се проведе по съвместна инициатива на Българското училище за политика и Американското посолство в България.Г-н Джоунс има дългогодишен опит в Държавния департамент, заемал е административни и дипломатически постове в много страни на света, и в момента отговаря за региона на Западните Балкани.

Той представи основните принципи, на които се основава, и вероятно ще продължи да се крепи, политиката на САЩ към Балканите. Той подчерта, че е важно както за САЩ, така и за региона да има сътрудничество между държавите в региона, да се работи за стабилизиране на сигурността, и подпомагане на страните от региона да се включат в НАТО и Европейския съюз. Г-н Джоунс очерта и няколко места в региона, които ще бъдат фокус на внимание на новата администрация на САЩ. Относно Сърбия, и двете страни осъзнават необходимостта от бъдещо развитие и прогрес по въпроса за Косово; относно Босна и Херцеговина, той също очерта сферите на сътрудничество и помощ, които САЩ може да окаже на страната за укрепване на стабилността и отношенията с Република Сръбска. В изказването си дипломатът подчерта няколко пъти, че ще продължи икономическата и дипломатическа помощ на САЩ към страните от региона, но че усилията на самите страни за многостранно сътрудничество са също изключително важни. В този аспект, той също изрази позицията си, че бъдещо членство в Европейския съюз не бива да бъде основна причина и подтик за реформи в страните от региона, и че би било проблем, ако процесът на разширяване на ЕС се забави и не може да се намери ‘заместител’ на друг такъв стимул за провеждане на реформи в балканските страните. В отговор на въпроси от участниците, г-н Джоунс изрази надежда, че новата администрация ще продължи да бъде ангажирана с проблемите на страните от Балканите, както и със страните от Черноморския регион. Той подчерта, че очаква съгласувани действия на правителството на демократа Обама и на републиканците не само по тези, но и други външно-политически теми, преди всичко в разширяване на сътрудничеството с Европейския съюз, по-конструктивен диалог с Русия и др. В края на срещата, на въпрос от страна на Светлана Ломева, изпълнителен директор на Българското училище за политика, г-н Джоунс подчерта две неща, които той вижда като много важни за младите политици: тяхната целенасочена работа за икономически и политически реформи във всяка една от страните на региона, както и развитие на сътрудничество между страните на основата на взаимни контакти, срещи, обмяна на опит, и пътувания на младите лидери. Така г-н Джоунс всъщност подкрепи нещо, което Училището от дълго време се стреми да насърчи и подпомогне, като провежда Регионалната програма за обучение на млади политически и граждански лидери от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Сърбия, Хърватия, Черна гора. Програмата се провежда за 6-та поредна година. (За предстоящия курс от Програмата на 19-23 ноември можете да прочетете в предишната новина).