ФОРУМ „ЗЕЛЕНА ИКОНОМИКА”

plevneliev_1

Защо зелената икономика е шанс за България? Какви политики могат да ускорят нейното развитие? Как чрез зелени инвестиции страната ни може да постигне енергийна независимост и високо качество на живот? Това са част от въпросите, които политици, мениджъри и международни експерти разискваха по време форума „Зелена икономика“, организиран от Българското училище за политика и в. „Капитал“. Той се проведе днес, 22 февруари, в столицата и бе под патронажа на Министерството на околната среда и водите и Световната банка.

Събитието беше официално открито от посланика на Кралство Норвегия в България Тове Скарстейн.

Трите дискусионни панела събраха на едно място представители на бизнеса, общините, централната власт. Акцент в обсъжданията бяха възможностите за успешни партньорства в развитието на зелената икономика, които могат да доведат до икономически растеж, енергийна независимост и ефективност, по-добре организирана градска среда и повишаване на качеството на живот.

Програмата включваше дискусии за стимулите за екобизнеса, „позеленяването“ на градската среда и възможностите за чисти производства и нови зелени работни места. Участие взеха министърът на околната среда и водите Нона Караджова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, представителят на Световната банка у нас Маркус Репник и столичният кмет Йорданка Фандъкова, съветникът на Европейската климатична фондация и председател на УС на БУП Юлиан Попов. Опита си споделиха водещи европейски компании и банки и представители на академичните среди.