ЩЕ ИЗМЕСТЯТ ЛИ ГРАЖДАНСКИТЕ СДРУЖЕНИЯ ПАРТИИТЕ

Нужни ли са партиите, променя ли се тяхната значимост и ще ги изместят ли гражданските сдружения беше темата на лекцията, изнесена от политолога Огнян Минчев и социолога Антоний Тодоров, с която започна вторият ден от третия курс на националната програма „Национални приоритети и национални решения”.

Оживени дискусии предизвика работата в малки групи за това как трябва да се финансират политическите партии.

По темата за политиците и пулса на общественото мнение и могат ли партиите да отговорят на очакванията на гражданите говориха политологът Антоний Гълъбов и социологът Живко Георгиев. Двамата лектори дадоха ценни съвети на участниците в обучението как да четат данните от социологически проучвания.

„Дела и документи – как да пишем ефективни послания” беше наименованието на панела, в който политологът Татяна Буруджиева представи основните насоки при писане на речи, позиции, декларации и становища. Участниците упражниха получените знания как да пишат политическа позиция, което беше последвано от оживена дискусия и насоки от лектора.

В рубриката „30 минути в компанията на ….” курсистите имаха оживена дискусия с Негово Превъзходителство Карен ван Кестерен, посланик на Кралство Нидерландия в България, който сподели примери от дългогодишния си дипломатически опит и отговори на много въпроси от страна на участниците.

Третият курс от Националната програма започна вчера с представяне на груповите домашни работи за мерки за стимулиране на иновативното предприемачество на общинско ниво. Резултатите от домашните работи бяха коментирани от жури от експерти по темата и представители на политическите партии.