АМБИЦИОЗНО НАЧАЛО НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА 2010

На официалното откриване на Национална програма 2010 присъстваха посланика на Холандия Карел ван Кестерен, бившия еврокомисар Меглена Кунева и лидерът на СДС Мартин Димитров.

В самото начало председателят на Управителния съвет Юлиан Попов определи Училището за политика като общност, която вярва в бъдещето на България. Н.пр. Карел ван Кестерен пожела успех на участниците с фразата, че сериозната политика има нужда и от сериозна подготовка.

Той приветства факта, че България от няколко години е равноправен партньор на Холандия в ЕС, което ще помогне на двете страни да работят заедно в новия етап на интеграция след приемането на Лисабонския договор.

Г-жа Меглена Кунева изрази благодарност към всички, които са я подкрепяли по време на нейния мандат като еврокомисар и сподели, че всички положени усилия си струват, ако човек вижда подкрепа от останалите. Тя насочи вниманието към Стратегията 2020 на ЕС, която трябва да направи прехода от икономика на знанието към политици на знанието. Г-жа Кунева изрази увереност за бъдещето на Училището, защото „колкото повече знаеш, толкова повече искаш да знаеш“.

Лидерът на СДС Мартин Димитров подчерта, че Училището за политика е важно, за да могат хората от различни партии и граждански организации да говорят и работят заедно. Г-н Димитров призова участниците да защитават идеите си, но да бъдат единни по важните за развитието на България въпроси.