КАКВО СЕ СЛУЧИ НА ПЪРВИЯ КУРС ОТ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА 2010

Какво е бъдещето на политическите партии и как те се справят с икономическата криза, как политиките, залегнали в партийните програми се отразяват в националния бюджет и има ли рецепта в отношенията политици-медии? Това бяха част от акцентите в първия курс от Национална програма 2010, който приключи в края на миналата седмица. В продължение на пет дни в хотел Риу в Правец, 40 участници от политически партии и граждански организации слушаха лекции, провеждаха дискусии и участваха в интерактивни игри.

В първия работен ден на курса Огнян Минчев и Андрей Райчев засегнаха въпроса за бъдещето на политическите партии и предизвикателствата пред тяхното развитие. Цветомир Паунов, Димчо Михалевски и Корман Исмаилов обсъдиха реакциите на различните партии по време на криза, а Юрий Асланов и Боряна Димитрова говориха за важността на социологическите изследвания и тяхната роля за следене на очакванията на гражданите.

Вторият ден беше посветен на механизмите за създаване на национален бюджет, които бяха изяснени от Любомир Дацов, Кирил Желев и Алиосман Имамов. Заедно с Татяна Буруджиева, групата разгледа и упражни умения за създаване на ефективни послания, текстове и речи.

По време на третия ден Димитър Найденов показа на участниците техники за общуване с медиите, Цветанка Ризова проведе индивидуални интервюта с всеки един от тях, а Бойко Василев им показа нагледно как да се държат пред камера и проведе на живо седмично политическо предаване. Във финалната лекция на курса Милко Ковачев и Христо Христов поставиха въпроса за енергийната независимост на България и възможностите за инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници.

Участниците съчетаваха лекциите със съвместна работа по казуси като финансирането на политически партии, решение за подкрепа на държава за членство в ЕС, анализ на социологически данни, обсъждане на държавен бюджет, писане на речи и провеждане на медийна кампания.

Групата прекара и по 30 минути в компанията на Меглена Кунева, която дойде специално от Брюксел, за да им разкаже за Стратегията 2020, Красимир Ангарски, който сподели интересни моменти от кризата през 1997 г. и въвеждането на валутния борд, и Юлиан Попов, който описа света и България след климатичната конференция в Копенхаген.

Снимки от първия курс могат да бъдат намерени в галерията на Национална програма 2010.