КАК ПРЕМИНА ВТОРИЯ КУРС ОТ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА 2010

Как се прави политика на местно равнище? Това беше основният въпрос, на който търсеха отговор участниците във втория курс от Национална програма 2010 на Българското училище за политика. Курсът бе озаглавен „България в Европа на регионите и общините“ и се проведе в периода 10-14 март в хотел Риу, гр. Правец. 40-те участнка в курса слушаха лекции, провеждаха дискусии и участваха в работа по групи и интерактивни игри.

В първия ден от курса участниците представиха групови домашни задачи и с помощта на Татяна Буруджиева проведоха дискусия на тема „Да се повиши ли пенсионната възраст в България“.

По време на втория ден Антоний Гълъбов и Живко Георгиев говориха за политиките на партиите на местно равнище, а участниците разиграха публична кампания за бъдещото развитие на община.

Дискусията за взаимодействието между партийните структури на местно и централно ниво бе продължена от Иван Тотев (областен управител на Пловдив), Людмил Веселинов (кмет на Попово), Найден Зеленогорски (кмет на Плевен), Себихан Керим (кмет на Крумовград) и Цветанка Йотина (кмет на Мирково).Тя бе последвана от обучителна задача за изработване на позиция за местните данъци и такси. Борислав Цеков и Тодор Ялъмов говориха за доброто и лошото управление на местно ниво, а денят завърши с гостуване и разговор с омбудсмана на Република България Гиньо Ганев.

Третият ден започна с лекция на Милена Стефанова за обществения и частния интерес на местно ниво, като участниците трябваше да решат казус за построяването на спортен комплекс или запазването на зелена площ на конкретен общински терен. Стефан Иванов и Ергин Емин представиха различните подходи за децентрализация.

Темата бе продължена от Минчо Казанджиев (кмет на Ловеч), Найден Зеленогорски (кмет на Плевен), Прошко Прошков (кмет на район Лозенец) и Ремзи Осман (народен представител). Завършилите Училище за политика Ирена Тахова и Адриана Василева представиха дейностите на випуск 2008, свързани с Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград.

Началото на четвъртия ден беше посветено на общинските бюджети, чиито структура и принципи бяха обяснени от Здравко Сечков. Конкретните примери за бюджета като политически инструмент бяха дадени от Ивайло Йонков и Иван Нейков (общински съветници в София), Илия Перчинков (председател на общинския съвет в община Криводол), Пламен Църноречки (кмет на район Красно село) и Янко Станев (зам.-председател на Общинския съвет на Варна).

По време на следобедната сесия участниците се запознаха с теми като гражданско участие в управлението, гражданско образование, права на жените и участие на малцинствата в политическия процес. Темите бяха представени от Йохум де Грааф и Лизет Декер от Холандския институт за политическо участие.

Групата прекара и 30 минути в компанията на говорителя на Министерството на външните работи Весела Чернева, която им разказа за ролята на ЕС в света и създаването на новата дипломатическа служба на Съюза.

Курсът завърши с лекция на Арман Бабикян и казус за участниците за това как се прави кампания за местни избори.

Снимки от втория курс могат да бъдат намерени в галерията на Национална програма 2010.