ЗАВЪРШИ ЧЕТВЪРТИЯТ КУРС ОТ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА 2010

Четвъртият курс от Национална програма 2010 – „България в дневния ред на Европейския съюз“, се проведе между 26 и 30 май в хотел Риу, Правец. Курсът въведе участниците в основни политики и елементи от функционирането на ЕС, с акцент върху Ролята на България при тяхното реализиране.

Специални гости по време на курса бяха Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и г-н Дими Паница, основател и почетен председател на Българското училище за политика.

Курсът започна с представяне на магистърските програми на Нов български университет от доц. Антоний Тодоров. Ася Кавръкова от Институт „Отворено общество“ говори за механизмите за въздействие на ЕС върху публичните политики на България, като заедно с участниците проведе обучителна задача на тема „За или против присъединяването на Турция към ЕС“.

Вторият ден на програмата бе посветен на политиката на европейско ниво, разгледана от различни гледни точки. Д-р Румяна Желева представи принципите на консервативните и народните партии в Европа, а Добрин Канев разгледа ценностите на европейската социалдемокрация. Марк Мейнардус от Фондация „Фридрих Еберт“ говори за политическите фондации от целия партиен спектър и влиянието им върху европейската политика.

Темата за новите възможности за България след Лисабонския договор бе разгледана от Светослав Малинов. Задачата, която той постави на участниците, бе първият по рода си опит за съставяне на становище от българското Народното събрание по отношение на проект за законодателен акт на европейско ниво. В случая, по предложение за фиксирано минимално почасово заплащане във всички страни-членки на ЕС.

Третият ден от програмата започна с панел за новата роля на Европейския парламент, воден от председателят на Информационното бюро на ЕП Виолета Симеонова-Станичич и с участието на евродепутатите Илияна Йотова и Станимир Илчев. Дискусията продължи с темата за Европа на регионите, представена от Филиз Хюсменова и Петя Ставрева, съответно настоящ и бивш евродепутат. Следобедната сесия бе водена от Ергин Емин и бе посветена на целите и приоритетите на Европа 2020, с лектор Зинаида Златанова (ръководител на представителството на ЕК в България) и на уроците за ЕС от гръцката криза, очертани от експерта на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев. Обучителната задача ангажира участниците с подготовка на информационна кампания за важен и приоритетен въпрос на европейско ниво.

Четвъртият ден бе посветен на финансовите аспекти от функционирането на ЕС. Министърът по европейските фондове Томислав Дончев запозна участниците с предизвикателствата по усвояването на фондовете в панел, воден от Любомир Дацов. В следобедната сесия Маринела Петрова направи презентация за това как се прави бюджетът на ЕС, а Екатерина Карамфилова проведе групова симулационна игра за приемането годишния бюджет на ЕС.

Ролята на ЕС като глобален фактор бе темата на последния ден от програмата. Евродепутатите Андрей Ковачев и Ивайло Калфин представиха политическите и икономическите приоритети във външните политики на ЕС, а водещ на панела бе Моника Панайотова.

Четвъртият курс от Национална програма 2010 е последният от нейната българска част. Предстои участниците в програмата да пътуват до Страсбург, където в периода 27 юни – 2 юли ще се проведе Лятното училище за демокрация, домакинствано от Съвета на Европа.

Можете да разгледате снимки от четвъртия курс в галерията на Национална програма 2010.