УЧАСТНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА 2010 СЕ ВКЛЮЧИХА В ЛЕТНИЯ УНИВЕРСИТЕТ ПО ДЕМОКРАЦИЯ В СТРАСБУРГ

Тридесет и седем млади политически и граждански лидери от Националната програма 2010 на Българското училище  за политика участваха в Петия летен университет по демокрация от 28 юни до 2 юли в Страсбург.

Основна тема на университета тази година бе „Кризата на лидерството”. В дискусиите се включиха представители на мрежата от училища за политически науки под егидата на Съвета на Европа – в Русия, Грузия, Молдова, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина,  Хърватия, Румъния, Армения, Украйна, Азербайджан, Албания и Беларус.

Програмата  бе открита от генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. В продължение на пет дни участниците в летния университет обсъждаха широк кръг от теми: различни аспекти на лидерството и кризата, гражданското участие в политическия живот и демократичното развитие, енергийната сигурност и климатичните промени. Те посетиха Европейския съд за правата на човека и се срещнаха с българския съдия Здравка Калайджиева.

В Постоянното представителството на България към Съвета на Европа завършващите Националната програма 2010 получиха дипломите си от основателя на Българското училище за политика Дими Паница, председателя на УС на училището Юлиан Попов и изпълнителния директор Ирина Алексиева.

По време на престоя си в Страсбург българските участници поднеса венец през бюста на Димитър Пешев в сградата на Съвета на Европа и отбелязаха приноса му за спасяването на 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война.

Можете да разгледате снимки от Страсбург в галерията на Национална програма 2010 или във Facebook.