УЧАСТНИЦИТЕ В РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА 2010/2011 СЕ СРЕЩНАХА С АЛБАНСКИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ЕДМОНД ХАДЖИНАСТО

Министърът на външните работи на Албания Едмонд Хаджинасто прие участниците в Регионалната програма 2010/2011 на Българското училище за политика по време на втория ден от обучението им в Дурас, Албания. Акцент в разговорите бе регионалното сътрудничество между страните на Балканите.

Бъдещето на нашите държави е Европа – заяви по време на срещата министър Хаджинасто. Според него изключително важно за устойчивото развитие е регионалното сътрудничество.

Интеграцията на региона трябва да бъде постигната в мисленето ни, трябва да създадем добра правна основа за нея, за осъществяваме общи проекти и да развиваме съвместно инфраструктурата – добави Едмонд Хаджинасто.
По-рано през деня участниците в курса обсъждаха политиките за устойчиво развитие. Темата бе представена от Джуна Милука, преподавател в University of New York, Tирана, и бивш икономически съветник на министър-председателя на Албания.
Акцент в програмата бе и развитието на човешките ресурси с лектор Ено Нджела, ръководител на екипа за Албания на UNDP, специалист по стратегическо планиране, развитие на човешките ресурси и статистика.
В малки групи курсистите работиха върху обучителна задача за медийна кампания, свързана с възобновяемите енергийни източници.
Денят завърши с работна вечеря с домакин Албанското училище за политически науки.
В регионалната програма тази година участват тридесет и двама млади политически и граждански лидери от 8 държави от Югоизточна Европа – Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора и Хърватска.