Общата национална кауза трябва да е просперираща България

martin_dimitrov_petq_stavreva

България трябва да търси консенсус по национално значимите теми. Около това се обединиха лидерите на „Синята коалиция” Мартин Димитров и Петя Ставрева, които бяха специални гости на участниците от Националната програма „Управленски умения”.

 

Председателят на СДС Мартин Димитров обясни, че България в момента е в доста деликатна ситуация от финансова гледна точка и подчерта, че държавата не може да си позволи дори за част от секундата да покаже икономическа несигурност и за това трябва национален консенсус. Според Мартин Димитров страната трябва да формулира няколко национални цели, една от които е да изградим най-добрата бизнес среда. България вече има най-ниските данъци, но ни спъват ужасяващи проблеми с администрацията и проблемът със съдебната система в частта със спазване на договорите, смята Мартин Димитров. Според лидера на СДС въпросът с влизането ни в еврозоната е много важен за страната, защото така българските банки ще могат да вземат по-евтини кредити от Европейската централна банка, което на практика ще свали на лихвите.

Председателят на „Обединените земеделци” Петя Ставрева наблегна на необходимостта от обща национална кауза, а такава е просперираща България. Тя разви тезата, че няма конкретна рецепта за това, но хората, които застават на кормилото на държавата, трябва да постъпват държавнически, а не чиновнически, за да вземат правилните решения. Тя призова завинаги да се разделим с модела „проба – грешка” и подчерта, че утре започва от днес. Петя Ставрева, която е бивш възпитаник на Българското училище за политика, каза, че в училището са събрани хора, които трябва да гледат напред, за да виждат какво искаме да се случи в България.