Регионален форум „Балкански политики за зелен икономически растеж”

Българското училище за политика „Димитър Паница” и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма организираха регионален форум „Балкански политики за зелен икономически растеж”, в който  взеха участие представители от държавите от Западните Балкани, Румъния и България. Форумът се проведе с финансовата подкрепа на Балканския тръст за демокрация. Спонсор на събитието беше GLOBUL.

Форумът  се състоя в София на 11 юни 2012 г. в Радисън блу гранд хотел и събра заедно високопоставени представители на правителствата и бизнеса – инвеститори, експерти и анализатори, както и лидери на общественото мнение от неправителствени организации и гражданския сектор. В него участваха и голяма част от завършилите националната и регионалната програма на Българското училище за политика – депутати, министри, кметове, бизнесмени, журналисти и т.н.Форумът се проведе непосредствено преди конференцията на световните лидери в Рио де Жанейро, която се фокусира върху зелената икономика в контекста на устойчивото развитие и намаляване на бедността, както и върху институционалната рамка на устойчивото развитие.

Той допринесе за изработването на обща позиция на страните от Западните Балкани, Румъния и България за конференцията Рио 20+. Целта на събитието беше да се превърне в място за обмен на информация и идеи за чиста енергия и енергийна ефективност, в поле за открита дискусия за политическите действия, необходими, за да бъдат посрещнати растящите предизвикателства пред енергетиката, в платформа за трансфер на устойчиви енергийни политики, които ще помогнат на бъдещите членки на ЕС от региона да се интегрират в Европейската енергийна общност.

За повече информация натиснете тук