Проф. Кристофър Фийлд, един от най-големите специалисти по климата в света, ще изнесе лекция у нас по покана на Българското училище за политика

logo_malko

Потопи, наводнения, горещи вълни, суша – аномалиите на времето са следствие от климатичните промени и са факт. Засилва се рискът от хуманитарни катастрофи. Заради климатичните промени губим водни ресурси, намалява биоразнообразието, а това ще има огромно въздействие върху земеделието, цените на храните и икономиката като цяло в световен мащаб.  Последиците ще са най-тежки за бедните, слабите и възрастните хора по света и ще са истинско предизвикателство за  развиващите се страни.  Умереноконтиненталният климат в България ни поставя сред силно уязвимите райони. Подобна картина рисува най-новият доклад “Климатичните промени 2014: въздействия, адаптация и негативни последици“ на Междуправителствената експертна група по климатични промени към ООН.

Дни преди срещата на върха на ООН в Ню Йорк за промените в климата у нас ще гостува проф. Кристофър Фийлд, един от авторите на доклада и съпредседател на работна група II на Междуправителствената експертна група по климатични промени. По покана на Българското училище за политика “Димитър Паница” той ще изнесе публична лекция на тема “Бедствията и климатичните промени – какво да очакваме?”

Събитието ще се състои на 15 септември (понеделник) от 18:30 ч. в зала „Средец“ на хотел Шератон, София, и се осъществява с подкрепата на фондация “Америка за България”.

Кристофър Фийлд е професор по интердисциплинарни изследвания на околната среда в Станфордския университет, директор и основател на Катедрата по глобална екология на Института за наука „Карнеги“. Получил е докторската си степен от Станфордския университет през 1981 г. и вече тридесет години работи в Института за наука „Карнеги“. Изследванията му са свързани с последиците от изменението на климата от молекулярен до глобален мащаб, а усилията му са насочени към постигане на напредък в сферата на глобалната екология. Професор Фийлд е носител на няколко американски и международни награди, включително наградата за научни изследвания „Макс Планк” и медала „Роджър Ревел”. Член е на няколко научни общества, в това число и на Националната академия на науките на САЩ.