Обучение на представители от Западна и Централна Африка

През юли 2010 година представители на 7 африкански държави – Бенин, Буркина Фасо, Централноафриканска република, Камерун, Гвинея, Мароко и Мавритания, участваха в специална програма за обучение, насочена към това да подпомогне изграждането на училища за политика в Африка. Целите на програмата бяха да предаде на участниците уникалния опит на Българското училище за политика в обучението на представители на различни политически партии и граждански организации в дух на толерантност, плурализъм и информиран дебат и да подпомогне изграждането на училище за политика за една или група държави в Африка, което би насърчило развитието на консенсусно мислене, лидерство и умения за ефективно управление сред африканските политици, парламентаристи и представители на гражданското общество.

В програмата участваха представители на политически партии, администрация, граждански организации и медии от различни африкански държави, а подборът им бе извършен от Международната организация на франкофонията. Всички те са участници в Петото издание на Летния университет за демокрация на Съвета на Европа.

Програмата включваше специални презентации как работи Българското училище за политика – на екипа на училището, на модераторите на малки групи, на курсистите от випуск 2010 на националната програма, на завършилите училището, както и срещи с български политици – президента Желю Желев, евродепутата Светослав Малинов, народните представители Моника Панайотова, Юлиана Колева и Михаил Николовски. Участниците разговаряха с експерти в Администрацията на Президента и Министерството на външните работи и с преподаватели в Нов български университет. Те се срещнаха с директорите на IFAG, CREFECO и Френския културен институт в София и имаха работна вечеря с посланика на Южна Африка Н.Пр. Шийла Камерър.

Програмата бе финансирана от Международната организация на франкофонията.

Изпълнени проекти

Регионална програма за Африка (2010 г.)