Участници от Националната програма 2015 година се включиха в Световния форум по демокрация в Страсбург

strasbourg_2015

Двадесет и двама млади политически и граждански лидери от Националната програма 2015 на Българското училище  за политика „Димитър Паница“ участваха в Световния форум по демокрация от 18 до 20 ноември в Страсбург. Събитието, чиято основна тема бе „Свобода срещу контрол- демократичният отговор“, бе организирано от Съвета на Европа.

Във форума се включиха над 500 представители на мрежата от училища по политически науки под егидата на Съвета на Европа – в Русия, Грузия, Молдова, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Румъния, Армения, Украйна, Азербайджан, Албания, Беларус, Тунис, Мароко, Гърция, Турция и Вишеградското училище.

Форумът започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от терористичните атаки в Париж. Събитието бе открито от генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Дискусиите в различните лаборатории се съсредоточиха върху това къде да е балансът между мерките за сигурност и гражданските свободи.

Паралелно със Световния форум по демокрация протекоха и събития на Мрежата от училищата по политически науки към Съвета на Европа. Участниците от Българското училище за политика „Димитър Паница“ участваха в двустранна среща с представителите на Македонското училище по публични политики, с които обсъдиха проблемите пред които са изправени двете държави по отношение на бежанската вълна.

Участниците от Българското училище за политика посетиха Европейския съд по правата на човека, където разговаряха с българския съдия Йонко Грозев. Те се срещнаха и с постоянния представител на България в Съвета на Европа Катя Тодорова, която представи приоритетите на България за председателството на Съвета на Европа.

По време на престоя си в Страсбург те поднесоха цветя пред бюста на Димитър Пешев в сградата на Съвета на Европа и отбелязаха приноса му за спасяването на 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война.