Гражданомер бе представен на форум за нови инструменти за гражданско участие

20160115_161433

Иновативният инструмент Гражданомер, създаден от Българското училище за политика „Димитър Паница“ , бе представен на форума „Политики и нови инструменти за гражданско и НПО участие“ , организиран от БлуЛинк и Общество.бг. Гражданомер е интерактивна интернет страница, където под формата на поредица от тестове, всеки, който има желание, може да провери наясно ли е как функционират институциите у нас и доколко знае правата и задълженията си като гражданин. Целта на проекта е да измери равнището на знанията на хората за техните граждански права и да засили желанието им за активно участие в процеса на вземане на решения.

„Започнахме да правим Гражданомер с идеята, че хората не познават добре конституционните си права, но резултатите досега показват, че не сме били прави „- каза изпълнителният директор на БУП Ирина Алексиева, която разказа как се е родила идеята, какъв е замисълът на сайта и как работи той. Въпреки че е рано за изводи, все пак може да се отбележат някои факти.

От старта на сайта на 25 ноември 2015г. до момента тестовете са попълнили над 1650 човека и анализите сочат, че най-добре познаваме областите „Защита на гражданите “ и „Местна власт“ , т.е. въпросите, които ни засягат пряко. Най- труден се оказа въпросът „ Кой осигурява обществения ред в страната?“. Верен отговор са дали едва 11% от анкетираните.

Средният постигнат резултат верни отговори от попълнените тестове е 79,50%, което показва добро познаване на Конституцията.

Работната среща „Политики и нови инструменти за гражданско и НПО участие“ имаше за цел да представи съществуващи и нови електронни инструменти за насърчаване и подпомагане на участието на гражданите при вземане на решения, възможностите им за пряк контакт и въздействие върху действията на институции и политиките, които ги регулират. Участие в нея взеха представители на граждански инициативи и граждани с демонстриран интерес към активно ползване на онлайн възможности за взаимодействие и обратна връзка към институциите.

Ако все още не сте попълнили Гражданомера, може да направите това на адрес: http://grajdanomer.bg