С детски политики – деца на мигранти и отпадане от училище, започна вторият курс на Националната програма

pravec_dec_2017

Вторият курс на Националната програма „Управленски умения”, посветен на регионалното развитие и местно самоуправление, започна днес в хотел  РИУ  в Правец. Стартът бе даден с панел за детски политики. Кметът на Враца Калин Каменов и Ивайло Миланов, експерт „Работа с деца и семейства” , запознаха курсистите с проблемите на децата на мигрантите и отпадането от училище по региони и в страната. Двамата лектори споделиха конкретни примери за проблеми на деца и семейства, разказаха как те са били решени и дадоха идеи как по-добре би могло да стане това.

С фокус върху децата бе и груповата домашна работа от първи курс на участниците в Националната програма. Обратна връзка за това как са се справили, днес  те получиха от изп. директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов, директора на дирекция „Права на детето” при омбудсмана на България Ева Жечева и от Валентина Симеонова, ръководител на проекти в Ноу хау център за алтернативни грижи за деца и бивш зам.-министър на труда и социалната политика.

Образованието бе и във фокуса на специалната среща в края на първия ден със създателя на образователната платформа „Уча.се” Дарин Маджаров. В рамките на „30 минути в компанията на…” той разказа на участниците личната си история и как се е родила идеята за сайта, който сега е номиниран от МОН за световна награда на ЮНЕСКО. Маджаров акцентира върху полезността на платформата за децата между 1 и 12 клас и отговори на множество въпроси за мотивацията си и препятствията, през които е преминал.

„Искам да виждам щастливи хора. Образованието дава възможност на хората да постигат повече успехи, а  това ги прави по-щастливи”, заяви Дарин  Маджаров  и допълни, че децата искат да учат, когато науката е на разбираем за тях език.