БУП обучава отново млади жени в Мароко

rabat_sait

Българското училище за политика „Димитър Паница“ за пети пореден път организира обучение за марокански жени-лидери. Двудневният семинар се проведе средата на юли в столицата на Мароко, а партньор на БУП бе Мароканското гражданско училище за политически науки. И тази година събитието получи подкрепа от българското посолство в африканската страна и Международната организация на франкофонията.

„Насърчаване на жените и тяхната роля за социалното и икономическо развитие на обществото“, бе темата на форума, който официално откри Ирина Алексиева – изпълнителен директор на БУП до 2017 г. и настоящ съветник на българския еврокомисар Мария Габриел. В обръщението си към участничките Алексиева подчерта значимостта на жената в държавното управление и потребността на съвременното общество от прилагане на политики, свързани с балансираност, гъвкавост и дългосрочно развитие.

Н. Пр. госпожа Боряна Симеонова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Мароко, благодари на организаторите за традиционно доброто сътрудничество, реален резултат от което са вече стотиците марокански възпитаници на БУП, преминали обучения както в Мароко, така и в България.

В рамките на двата дни обучаемите усвоиха умения за провеждане на информационни кампании и получиха знания за средствата, каналите и инструментите, необходими за ефикасното прилагане и утвърждаване на лидерски каузи. Гости и лектори на форума в Рабат бяха още Румяна Грозева – и.д. изпълнителен директор на БУП, Юсеф Лараш – директор на Мароканското гражданско училище за политически науки, Мария Михайлова – организационен психолог и групов психотерапевт, Ража Моржани – представител на Националния съвет по правата на човека в Мароко, PR-експерти и жени-посланици в Кралство Мароко, поканени лично от българския посланик Боряна Симеонова.

Участниците в обучителната програма получиха официални дипломи-сертификати и вече са част от стотиците възпитаници на БУП, сред които има членове на двете камари на мароканския парламент, работещи в общинските и кметските управи, както и на още много и различни позиции в обществения и политическия живот на Мароко.