Екатерина Захариева пред участниците в Регионалната академия: Постоянно убеждаваме противниците на идеята за разширение на ЕС

balkan_academy_zaharieva_sait

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева официално откри Регионалната академия „Европейската перспектива за Западните Балкани“. Академията е организирана от БУП и в нея участват млади лидери от седем балкански държави включително и от България. Пред младите хора, дошли в София, Захариева потвърди подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани и подчерта, че страната ни продължава да убеждава скептиците на разширяването на ЕС в неговата необходимост.

„Ние работим постоянно да убеждаваме противниците на идеята за разширение. Страните от Западните Балкани са много по-близо географски до някои скептични страни, отколкото до други в ЕС“, каза Захариева.

Вицепремиерът и външен министър отбеляза, че напредъкът на страните от Западните Балкани по пътя на евроинтеграцията зависи от конкретни резултати, които те трябва да покажат в изпълнение на реформите. Тя отбеляза, че никой отвън не може да реши проблемите на Балканите без самите страни в региона да сторят това.

„Аз съм горда, че съм от Балканите. Не бива да отричаме историята си или проблемите си и да ги замитаме настрани. Трябва да се вземем в ръце и да ги решим, за да може вие, младежите, да останете тук, а държавите ви да са част от ЕС“, изтъкна Екатерина Захариева. Гостуването й в Регионалната академия завърши с много въпроси от участниците и много снимки за спомен.