Петър Витанов и дизайнери в онлайн ателие за зелени политики и практики

final_plakat_02_03_2021_eu_sait

„Трябва да намерим нов икономически модел, който е по-устойчив, по щадящ и може да съхрани екологичното равновесие. Това е моделът „Намали, използвай повторно и рециклирай“. Идеята за по-чиста, по-зелена, икономически трансформирана и по-устойчива икономика в Европа е в приоритетите на Европейския съюз (ЕС). Една не малка част от средствата, около 30%, които отиват по различни програми и фондове на ЕС ще бъдат заделяни за подпомагане на създаването на по-зелена икономика. В основата на този икономически модел е използването на по-малко енергия, по-малко ресурси, намаляване на отпадъците и създаване на затворени цикли на производство, при които материалите се използват отново.“ Това заяви евродепутатът Петър Витанов при участието си в онлайн информационно-образователно ателие за ефективното използване на ресурсите и кръговата икономика. Събитието е част от проект „EU COOLтура“, който се реализира от Българското училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на ЕС. Пред участниците в ателието – ученици от Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ в София и младежи – Витанов сподели още, че според приетия през февруари от Европейския парламент (ЕП) План за кръгова икономика не само трябва да се намалят въглеродните емисии, а да се увеличи и брутният вътрешен продукт с над половин процент и да се открият над 700 000 нови работни места в Европа.

„Много компании в световен мащаб си дават сметка за необходимостта да се промени съществуващият модел и са разработили свои корпоративни стратегии“, каза още евродепутатът. Той даде примери за компании, които разчитат на рециклирането. Сред тях е моден бранд, който използва в производството на дрехи рециклирани пластмасови бутилки или рециклиран пух от стари възглавници. Съществуват вече и екологични заместители на пластмасовите чаши за кафе, които ще са сред забранените за използване от месец юли тази година.

„Аз съм убеден, че младежите съвсем скоро ще бъдат част от тази икономика. Призовавам ви след днешната среща да помислите къде е вашето място в промяната, която предстои да се случи. Да не се страхувате да споделяте идеите си и колкото са по-смели те, толкова по-вероятно е да бъдат осъществени“, обърна се в заключение към гимназистите Петър Витанов.

След политиките дойде ред и на практиките. Инженер Диана Лазарова, интериорен дизайнер от „Дизайн Ателие“, сподели опита си в проектирането и реализирането на нов интериор със стари мебели и текстил.

„Огледайте всички части от интериора преди да изхвърлите и преценете има ли нещо, което може да се използва повторно. Вижте и дали няма вещи, които са предмети на изкуството, класически модели мебели, които могат с лека реставрация да заживеят нов живот. Това са стари скринове, огледала, маси, кресла, посъветва инж. Лазарова. – Приложете техниката пачуърк – като използвате парчета от стари неща, направете нещо ново. Защо не да претапицирате овехтяла мебел и да ѝ вдъхнете нов живот?“

„За моята колекция от стари дрехи получих много чували с употребяван текстил, от които отделих тези дрехи, които мога да използвам. Всяка от тях носи душа, носи енергия. Енергия, която е различна от масовата мода, с която сме свикнали и която е по-сива. Дрехите, които са създадени от творец, носят неговото виждане и част от неговата душа“, даде пример и Десислава Филева, моден дизайнер и автор на модели в колекцията „Детокс на гардероба: Втори живот“. По нейните думи, с този тип икономика хората надмогват консуматорското и осъзнават, че всъщност нямат нужда от толкова много неща.

„Смятам, че това да изхвърляме постоянно не е в нашата природа. Когато започнах да работя по моята колекция, използвах материала American – памучен плат, който е създаден от остатъчни памучни материали и се използва за конструкцията на една дреха. Също така вдъхнах втори живот на ръчно правена дантела и я направих част от красива нова рокля“, даде пример и София Дяволова, моден дизайнер, възпитаник на Флорентинския университет „Полимода“. София работи за модна къща „Емилио Пучи“ в столицата на модата Милано.

Проект „EU COOLтура“ има за цел да повиши осведомеността на младите хора за политиките на ЕС, за тяхната роля за бъдещото им образователно и професионално развитие. По проекта ще се проведат ателиета по темите кръгова икономика, културно многообразие и образование и уършопове, в които младежи ще изработят различни продукти на база наученото и показаното в онлайн информационно-образователните ателиета.