Онлайн форум за култура по проект „EU COOLтура“ направи БУП

plakat_25_03_2021_eu_coolture

Информационно-образователното ателие „Културното многообразие в Европа – пътят напред“ организира и проведе Българското училище за политика „Димитър Паница“(БУП). Събитието е част от  проекта „EU COOLтура“, който организацията изпълнява с подкрепата на ЕС.  Да говорят за култура в онлайн форума Училището покани евродепутата Андрей Слабаков, актьора Мариан Бачев, директора на Музея на хумора и сатирата в Габрово Маргарита Доровска и директора и съосновател на театър „Цвете“ Цвете Янева. Културата е най-засегнатият от пандемията от „Ковид-19“сектор. Около това мнение се обединиха Андрей Слабаков. „Творческа Европа“ и „Еразъм +“ са двете програми, с които  основно се подкрепят творческите индустрии и културата, сподели евродепутатът. Към мнението на Слабаков и Бачев, че културата и изкуството са това, което движи държавите напред и ги  оставя в историята, се присъедини и Маргарита Доровска. Директорът на Музея на хумора и сатирата в Габрово изрази мнение, че дори и най-драматичните ситуации имат някаква забавна страна. Безспорно драматична е ситуацията с тазгодишното Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. То ще е трето под ръководството на г-жа Доровска, но вместо през месец май, провеждането му е изместено за месец септември. Причината – пандемията от коронавирус. „Опитваме се да провокираме художници да реагират на сериозни обществени теми. Предстоящото Биенале ще бъде на тема „Екология“. Ще имаме кураторска изложба, която е подготвена от един единствен човек. Той много хареса българския израз „да умреш от смях”. Неговото предложение беше да погледнем на нещо толкова сериозно, каквото е смъртта, с чувство за хумор”, разказа г-жа Доровска. Що се отнася до това на какво се смее България по време на пандемията, директорът на Музея на хумора и сатирата даде пример с т.нар. мемета. Но според нея, тази вълна в изкуството вече отмира.
Цвете Янева и нейният театър са пример как чрез изкуството може да се помага на хората. Тя разказа и показа как театър „Цвете“ приобщава и дава надежда на деца в бежански лагери, на деца с увреждания. Янева запозна участниците в ателието и с т.нар. форум театър, чиито постановки завършват с негативен край, но публиката след това обсъжда как той да бъде променен. „Това е полезно както за зрителя, който излиза на сцената и там „защитава“ предложението си, така и за всички останали. Това е начин за колективно решаване на проблеми“, убедена е Янева.

„EU COOLтура“ е проект, който Българското училище за политика „Димитър Паница“ създава и изпълнява с цел младите да чуят посланията и решенията на ЕС, да разберат, че те са за тях и могат да дойдат и от тях. В ателието за култура участие взеха младежи от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново, Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ в София, Центъра за изкуство, култура и образование в столицата и още млади хора от различни населени места на страната.