Експерти на БУП създадоха и реализираха обучителна програма за млади лидери в Мароко

Експерти на Българското училище за политика „Димитър Паница” (БУП) проведоха обучение за 15 млади марокански лидери в Рабат, столицата на Кралство Мароко. Обучението е част от проект „Лидери с мисия – подкрепа на процеса на ваксинация срещу „Ковид-19“ в изолирани райони и сред уязвими групи“. Проектът се изпълнява от БУП в партньорство с водещата организация – „Гражданско училище за политически науки“ в Мароко (Ecole Citoyenne des Etudes Politiques ECEP), и се финансира от Българската помощ за развитие.

Обучението бе открито на 14 октомври от Н.Пр. Пламен Цолов, посланик на България в Мароко. В обръщението си към обучаемите посланикът подчерта, че въпреки съществуващите разлики между държавите, сблъсъкът с коронавируса показа, че всички страни са изправени сега пред еднакви предизвикателства. Затова обменът на добри практики е изключително полезен за държавите.                                                                            

От своя страна изпълнителният директор на БУП Иван Начев благодари на посланик Цолов за подкрепата и заяви, че тя е важна не само заради възможността да се продължи сътрудничеството между двете училища, но и защото дава възможност за развитие на сътрудничеството между двете държави в нови посоки.

Веднага след официалното откриване участниците в обучението имаха възможност да се запознаят с добри практики от България. Чрез онлайн връзка се включиха проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването на България от декември 2021 до август 2022 г. и Цвета Петкова, член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори. След разговора и дискусията с тях бяха показани специално заснетите две добри практики – от Пловдив и Варна.                                                           Двудневното обучение продължи с лекции и тренинги за успешно лидерско поведение по време на кризи, общуване с преживели кризи и комуникация чрез медии на кризисни ситуации, ефективни методи за убеждаване, справяне със стреса по време на кризи и др.  Като лектор и водещ на тренингите са включи Мария Михайлова, психолог, супервайзър и психотерапевт, сертифициран преговарящ при кризи и критични произшествия към ФБР.

Преди началото на обучението представителите на Българското училище за политика бяха гости в посолството на България в Мароко. И на последвал работен обяд те обсъдиха с посланик Цолов и партньорите от  „Гражданско училище за политически науки в Мароко“ възможни варианти за продължаване на успешната работа и новите предизвикателства пред хората от двете държави.

Повече подробности за проекта може да намерите тук.