Посланиците на Испания и Северна Македония, евродепутати , експерти и преподаватели бяха лектори в последния курс на Национална програма 2023

Два дни преди началото на учебната година за учениците в България завърши учебната година за курсистите от Випуск 2023 на Българското училище за политика.  Хотел „Лион“ в Боровец събра за последния, четвърти, курс  четиридесетте участници от Национална  програма 2023.

Обучението бе открито от  Н.Пр. Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в България. Пред курсистите дипломатът говори за  основните приоритети на Испания след поемането на ротационното председателството на ЕС на 1 юли 2023 г. и предизвикателства пред тяхното изпълнение. За основни приоритети в своята работа говориха и евродепутатите д-р Андрей Ковачев и Цветелина Пенкова. Те бяха лектори веднага след  посланик  Поланко и засегнаха темите за  геополитическите предизвикателства пред ЕС и разширяването му, за  енергетиката, иновациите и стартъпите.                

Специален гост за този курс бе дипломатът Мирослав Зафиров, участвал в преговорите за мир между Израел и Палестина.                                                                                                       

Генезис и развитие на етнорелигиозните процеси на Западните Балкани бе първата тема за втория учебен ден, която бе представена от д-р Калоян Цветков, преподавател в Софийския университет. След нея курсистите, разделени по групи, работиха по задача, в която трябваше да определят  рисковете от нов тежък конфликт на Западните Балкани и съответно да предложат мерки за превенция на такъв конфликт.               

За културата като силно острие на дипломацията говори директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева, а какви са предизвикателствата в отношенията между Северна Македония и България участниците в Националната програма научиха лично от Н.Пр. Агнеза Руси Поповска, посланик на Република Северна Македония в България.

До края на четвърти курс и обучението си курсистите от Випуск 2023 имаха още панел за комуникация при кризи, който бе воден от доц. д-р Александър Христов,  за изкуствен интелект и политики с участието на основателя на Webit д-р Пламен Русев и за институциите в ЕС, воден от проф. Ингрид Шикова.

Краят на обучението и на този випуск на Българското училище за политика бе отбелязан с обща снимка за спомен и с обсъждане реализацията на благотворителната инициатива, която и този випуск реши да има.