шаблоны joomla

Вторник, 01 Юни 2021 14:37 Велизар Георгиев

taburetki_ot_butilki1 Обеци от капачки, които са удивителен аксесоар за летните месеци, табуретки от пластмасови бутилки, подходящи както за времето навън сред природата, така и за гости вкъщи и лампа от клечки от сладолед. Тава са само част от иновативните идеи в духа на кръговата икономика, които учениците от специалност „Интериорен дизайн“ от Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ реализират. Под ръководството на своя ментор д-р Биляна Стоименова в плановете на децата влизат още изработката на гардероби от кашони с уникален дизайн, стенни часовници и картини от стари грамофонни плочи, вази, моливници и декорация за дома от бутилки и буркани, преобразени чрез техниката декупаж. Учениците от столичното училище за мода и дизайн доказват на практика, че много и различни материали, които се трупат в домовете ни, край магазините или пълнят кофите за смет могат да заживеят втори живот, да носят ползи и наслада и да спасят природата от отпадъци.

Пример и уроци как може да се създаде и реализира нов интериор от стари мебели и текстил децата получиха от интериорния дизайнер Диана Лазарова в онлайн ателие на тема „Бъдещето – работа и живот в зелено“. Евродепутатът Петър Витанов сподели с тях, че идеята за по-чиста, по-зелена, икономически трансформирана и по-устойчива икономика в Европа е в приоритетите и ще бъде подкрепяна от ЕС. Ателието е част от проект „EU COOLтура“, в който петдесет деца от Професионалната гимназия по дизайн участваха през месец март. От началото на месец май до края на месец юли учениците под ръководството на двама ментори работят в уъркшоп на тема „Кръгова икономика“ и планират да създадат също дрехи и аксесоари от стар текстил и излезли от употреба предмети, както да рециклират хартия и да направят листа с добро качество, върху които да рисуват и апликират.

„С проект „EU COOLтура“ учениците ни се впуснаха в едно уникално творческо и опознавателно приключение. Те се учат да генерират идеи и да реализират уникати за интериора, като в същото време стават част от мисията за опазването на планетата“, казва д-р Биляна Стоименова, ментор на уъркшопа.

Проект  „EU COOLтура“ има за цел да повиши осведомеността на младите хора за политиките на ЕС, за тяхната роля за бъдещото им образователно и професионално развитие. Проектът се реализира от Българското училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на ЕС.

Сподели тази статия!

Добави коментар

Защитен код
Обнови

Кой е в сайта

В момента има 69 посетителя в сайта