Защо нациите успяват или се провалят?
Поглед към България

Биография

Проф. Джеймс Робинсън е политолог и икономист, професор в Харвардския университет. Завършил е икономика в London School of Economics and Political Science  и има докторантура от Yale University.

Признат в целия свят експерт по Латинска Америка и Африка, той е работил в Ботсвана, на о-в Мавриций, в Сиера Леоне и в Южна Африка. Основните му изследователски интереси са сравнителна икономика и политическо развитие с дългосрочен фокус върху Южна Америка и Субсахарска Африка.

Проф. Робинсън придобива голяма известност покрай книгата, която публикува съвместно с колегата си Дарон Аджемоглу – „Защо нациите се провалят”. Книгата дискутира защо някои държави са богати, а други бедни. Защо някои държави успяват, а други се провалят? Дали причината е в културата, в климата, в географията? Или може би в незнанието кои са правилните политики?

Според авторите успехът и провалът на общности, градове и държави се дължи на първо място на техните институции. За да открият източниците на икономическия прогрес, авторите разглеждат множество примери в световната история и групират институциите в две групи: инклузивни и екстрактивни.

Базирайки се на петнадесет години задълбочени изследвания, Робинсън и Аджемоглу представят систематизирани данни от Римската империя, от градовете-държави на маите, от средновековна Венеция, от Съветския съюз, от Латинска Америка, от Англия, от Европа, от Съединените щати и от Африка и изграждат върху тях една нова политикономическа теория, която засяга непосредствено големите въпроси на деня.