Защо нациите успяват или се провалят?
Поглед към България


Проф. Джеймс Робинсън, съавтор на книгата “Защо нациите се провалят”, гостува в България по покана на Българското училище за политика “Димитър Паница”. Той посети страната между 19 и 23 март 2014г. На 20 март проф. Робинсън изнесе публична лекция на тема „Защо нациите успяват или се провалят? Поглед към България” пред претъпкана зала  в Централния военен клуб в София.

Сред присъстващите бяха вицепремиерът по икономическото развитие доц. Даниела Бобева, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланици,  народни представители, кметове и общински съветници, представители на водещи неправителствени организации в България, университетски преподаватели и студенти.

Лекцията продължи близо два часа. Проф. Робинсън отговори и на редица провокативни въпроси. В залата успяха да влязат близо 200 души. Много останаха да слушат харвардския учен във фоайето. Заради големия интерес Българското училище за политика “Димитър Паница” направи този сайт, на който могат да се видят запис на лекцията и материалите от посещението. 

В рамките на визитата си у нас проф. Робинсън имаше поредица срещи с български политически и граждански лидери. Той разговаря с президента на Република България Росен Плевнелиев, кмета на София Йорданка Фандъкова, посети Американския университет в България и Нов български университет, срещна се със студенти и представители на академичната общност. 

Гостуването на професор Джеймс Робинсън даде старт на инициативата на Българското училище за политика “Димитър Паница” за публични лекции на водещи международни експерти, анализатори и политици. Посещението се осъществи с подкрепата на фондация “Америка за България”.