Запознайте се с нас

За нас

Българското училище за политика „Димитър Паница”

Ние сме Българското училище за политика „Димитър Паница” –  неправителствена организация, която от 2001 година насам обучава политическите и гражданските лидери на България.  Създадени сме по идея на Димитрий – Иван Евстатиев Паница – родолюбив българин и филантроп, който до смъртта си работи активно за развитието на демократичното общество в България. Ние сме съучредител на Мрежата от училища по политически науки под егидата на Съвета на Европа,

 в която членуват 21 училища от различни региони на света – Централна и Източна Европа, Кавказ, Северна Африка.Нашата мисия е да подпомогнем създаването на общност от граждански и политически лидери, с активна позиция в националния, европейския и световен политически процес, водени от съвременни демократични ценности като плурализъм, толерантност и информиран дебат.

Вече десетилетие споделяме уникалния си опит с държавите от Северна Африка, Украйна и Югоизточна Европа. Чрез програми за обучение, конференции и инициативи, насочени към професионалното развитие на млади обществени лидери, се стремим да насърчим процеса на демократизиране в България и страните от Западните Балкани, Черноморския регион и Южното Средиземноморие.

В нашите програми са участвали над 700 български и над 200 чуждестранни лидери – народни представители, водещи политици, висши правителствени служители, магистрати, бизнесмени и граждански лидери.

Програми

Програмите и проектите на Училището се подкрепят от Съвета на ЕвропаФондация „Америка за България”фондация „Чарлз Стюарт Мотт”фондация „Робърт Бош“Международната организация на франкофониятаФинансовия механизъм на Европейското икономическо пространствоТръста за гражданско общество в Централна и Източна ЕвропаБалканския тръст за демокрация„Бонита тръст”Рокфелер брадърс фондПрограма Матра на Холандското Министерство на външните работиНационалния фонд за демокрацияфондация „Отворено общество”Програма „Младежта в действие“Фонда за малки проекти на Глобалния екологичен фонд,Програма за устойчиво лидерство на Университета в КеймбриджПравителство на САЩПравителство на Кралство НорвегияФедерално министерство на околната среда, опазване на природата, строителството и ядрената безопасност на ГерманияПосолство на ВеликобританияПосолство на ГерманияПрограма ФАРУестминстърската фондация за демокрацияФрийдъм хаус и др.