Основател Дими Паница

Дими Паница / Основател и почетен председател

Димитрий-Иван Евстатиев Паница e основател и почетен председател на Българско училище за политика. Роден е на 2 ноември 1930 година в София. Починал на 28 юли 2011 година в Париж.

Дими Паница работи в издателство „Рийдърс дайджест“ (САЩ) четиридесет и две години, където завършва кариерата си 1994 г. като заместник главен редактор. В последните години разгръща широка дейност като председател на фондация „Свободна и демократична България“ – частна и независима фондация, основана през 1991 г., чиито цели са да подпомага процеса на демократизация на българското общество на основата на плурализъм, свободна преса, свободен пазар, толерантност, образована младеж и открит диалог.
Дими Паница е сред основателите и дългогодишен член на борда на Американския университет в България (AUBG), един от създателите на „Джуниър Ачийвмънт – България”, на „Аутуърд Баунд – България”, на Сдружение „Деца и юноши”, на Института за изследване на близкото минало. Той е сред основателите на Института за пазарна икономика – София.

Дими Паница участва в Консултативния комитет на годишната Международна награда за гражданска смелост в Ню Йорк, член е на борда на Балканската фондация за децата и младежта (BCYF). Той е дългогодишен член на Международния институт за стратегически проучвания (IISS) в Лондон, на Англо – американската пресасоциация в Париж, на френския Форум на бъдещето,  на Института за демокрация в Източна Европа (IDEE), на международната Тристранна комисия.

За приноса му към утвърждаване на гражданското общество и развитие на журналистиката през 2000 г. Дими Паница е удостоен с най-високото българско отличие – орден “Стара планина”, Първа степен; Кавалер е на Ордена на Почетния легион на Френската република от 2005 г.; носител на почетен Медал за заслуги  на Съвета на Европа; Почетен настоятел на Кралския колеж в Лондон.