В памет на Дими Паница

Dimi_Panica

На 28 юли 2011 година загубихме Дими Паница.

Животът му ще продължи в паметта на хората, които го познаваха и обичаха, и с дейността на гражданските организации, вдъхновени от него.

Покланяме се пред светлата му памет!

 

Американски университет в България

Аутуърд Баунд – България

Българско училище за политика „Димитър Паница”

Джуниър Ачийвмънт – България

Институт за изследване на близкото минало

Институт за пазарна икономика

Нов български университет

Сдружение „Деца и юноши”

Фондация „Миню Балкански”

Фондация „Свободна и демократична България”

Димитрий – Иван Евстатиев Паница е роден на 2 ноември 1930 година в София. Заедно със семейството на родителите си напуска България през 1948 г. и прекарва целия си професионален живот в изгнание между Европа и Съединените щати. Журналистическата му кариера в списание Reader’s Digest  (САЩ) започва като младши репортер през 1952 и завършва през 1994 като заместник главен редактор.

През 1990 г. Дими се завръща в България и година по-късно заедно със съпругата си Ивон Паница основават Фондация “Свободна и демократична България”, за да подпомогне процеса на демократизация на българското общество и утвърждаване на ценностите на плурализма, свободна преса, пазарната икономика и обществената толерантност.

Дими Паница е сред основателите и дългогодишен член на борда на Американския университет в България (AUBG), а от 2001 г. е Doctor Honoris Causa на университета.Той е основател, дългогодишен председател и почетен председател на Управителния съвет на Българското училище за политика, което от месец май 2011 година носи неговото име. Дими е един от създателите на „Джуниър Ачийвмънт – България”, на „Аутуърд Баунд – България”, на Сдружение „Деца и юноши”, на Института за изследване на близкото минало. Той е сред основателите на Института за пазарна икономика – София.

Дими Паница е основател и председател на Изпълнителния съвет на Журналистическите награди „Паница”  (1994 – 2003) и на Наградата за гражданска доблест „Паница”.

Той е почетен член на Българската академия на науките (1999 – 2010г.) и  член на Настоятелството на Нов български университет.

Дими Паница участва в Консултативния комитет на годишната Международна награда за гражданска смелост в Ню Йорк, член е на борда на Балканската фондация за децата и младежта (BCYF). Той е дългогодишен член на Международния институт за стратегически проучвания (IISS) в Лондон, на Англо – американската пресасоциация в Париж, на френския Форум на бъдещето,  на Института за демокрация в Източна Европа (IDEE), на международната Тристранна комисия.

Едно от последните му големи начинания е гражданската инициатива за връщане на българските архиви от Русия.

За приноса му към утвърждаване на гражданското общество и развитие на журналистиката Дими Паница е удостоен с най-високото българско отличие – орден “Стара планина”, Първа степен; Кавалер е на Ордена на Почетния легион на Френската република; носител на почетен Медал за заслуги  на Съвета на Европа; Почетен настоятел на Кралския колеж в Лондон.