ВИПУСК 2010 НА БУП СЕ СРЕЩНА С ДЕЦАТА ОТ ДОМА „СВЕТИ ПАНТЕЛЕЙМОН” В С. ВИДРАРЕ

Представители на випуск 2010 на Българско училище за политика посетиха Дома за деца и юноши с умствени и физически увреждания Св. „Пантелеймон” в с. Видраре, община Правец. На 15 януари т.г. те разговаряха с директора Евгени Димитров за възможностите, които дава проектът «Млади лидери в подкрепа на социалната интеграция на децата от институциите», финансиран от фондация «Бонита тръст», за подкрепа и социализация на децата. Целта на срещата, в която участва и представител на фондация „Институт Николай Добрев”, бе да се установят основни дефицити на дома, в чието преодоляване реалистично могат да насочат усилията си участниците във Випуск 2010 на БУП.

Въпреки доброто материално състояние на Дома във Видраре и наличието на съоръжения и зали за работа с деца със специфични нужди, много малко са специалистите, които работят с децата. Отдлечеността от големи градски центрове и ниското заплащане са причина в Дома да има свободни места за психолог и логопед. Амбицията на випуск 2010 на БУП е недостигът отчасти да бъде преодолян чрез ангажиране на специалист по специална педагогика, който да разработи подходяща програма за арт-терапия. Програмата ще бъде реализирана чрез участието на студенти и специализанти по специална педагогика, които да работят с децата на доброволен принцип.

По време на посещението в Дома децата получиха подаръци и лакомства.

Срещата във Видраре е втора поред в рамките на проекта. Непосредствено преди Коледа представители на Випуск 2010 на БУП се срещнаха с децата в София и им подариха подаръци.

Ангажиментът на Випуск 2010 на БУП към Дома във Видраре започна през миналата година. Тогава участниците в Националната програма на БУП реализираха няколко дарителски акции, организираха посещение на куклен театър в Дома и дариха средства за закупуване на 4 000 литра гориво за отопление.