„Мисли глобално, действай локално”

np-26-01-2012

Под мотото „Мисли глобално, действай локално” протече днешният ден от втория курс на националната програма, посветен на местното самоуправление.

Акцент в програмата беше дискусията между представители на различни партии за взаимодействието между местните партийни структури и централите на партиите, между местните организации и местната изпълнителна власт. В нея участваха кметът на Казанлък Галина Стоянова, кметът на Лозница Айхан Хашимов и кметът на Мизия Виолин Крушовенски, както и Прошко Прошков, общински съветник в Столичния общински съвет. Те обсъдиха и много конкретни местни проблеми като комуналните услуги, концесиите, снегопочистването, жилищната политика.

Програмата днес започна с лекция на политолога Антоний Гълъбов и социолог

а Живко Георгиев за партиите и тяхната политика на местно равнище. Анализ на последните местни избори направи Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда. Доц. Милена Стефанова и Тихомир Безлов говориха за публичните политики на местно равнище и механизмите за противодействие на корупцията.

В края на деня курсистите прекараха 30 минути в компанията на д-р Соломон Паси. Той сподели идеите си как може в България да се повиши качеството на живот. Според него държавата трябва да влезе в Организацията на икономическо сътрудничество и развитие. Това означава да си постави срок да види себе си сред първите 40 икономики в света.