Пьотр Свиталски: „Българското училище за политика е един от лидерите в мрежата на училища по политически науки към Съвета на Европа”

14_03

„Българското училище за политика „Димитър Паница” е силно и надеждно. То не е активно само в собствената си страна, но и в други държави.” Това заяви Негово превъзходителство Пьотр Свиталски, който е директор на дирекция „Планиране на политики” към Съвета на Европа и дипломат от кариерата, пред участниците в Националната програма „Управленски умения.” Той беше специален гост-лектор в панела „30 минути в компанията на…” Презентацията му беше насочена към бъдещето на Европа след кризата. Пьотр Свиталски акцентира върху необходимостта да се върви към по-задълбочена интеграция на Европейския съюз. Според него една федерална Европа би била големият амбициозен проект, останалите мерки към момента са кратковременни.

Проблемите за кризата в ЕС и ефектите от нея бяха акцент в целия ден от четвъртия модул на програмата. Ръководителят на бюрото за ЕС и еврозоната към Организацията за икономическо сътрудничество и растеж Екхард Вюрцел и икономистът Георги Ганев изнесоха лекция за финонсово-икономическите аспекти на кризата. Политологът Даниел Смилов говори по-късно през деня за сепаратизма в Европа и дали това е временно явление или постоянна тенденция.

Програмата през деня започна с въвеждаща лекция за трите власти в ЕС и как се прави политика на европейско равнище. По темата гостува доц. д-р Ингрид Шикова, преподавател по „Европеистика” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Освен това на участниците в програмата беше представена работата по осъвременяването на интернет инструмента „Гласоводител” за предстоящите парламентарни избори, както и дългият списък със съждения, част от които ще бъдат включени в теста. Проектът се изпълнява от Българското училище за политика и Центъра за либерални стратегии и се финансира от Тръста за гражданско общество на ЦИЕ.