Саша Безуханова учредява награда Entrepregirl за момичета-предприемачи

sashabezuhanovaentrepregirl

Председателят на УС на Българско училище за политика „Димитър Паница”  Саша Безуханова, учредява награда Entrepregirl за момичета, постигнали високи резултати в областта на предприемачеството и иновациите. Наградата се финансира лично от нея и е вдъхновена от отличието Digital Woman of Europe 2013, която Саша Безуханова получи от вицепрезидента на Европейската комисия и еврокомисар по дигиталната политика Нели Круз по време на форумa ICT2013 – Digital Agenda for Europe.

Инициативата беше обявена по време на националния форум „Нова визия за образованието и предприемачеството”, организиран от Джуниър Ачийвмънт – България, по повод Световната седмица по предприемачество, която се провежда от 18 до 24 ноември 2013 г.

„Наградата Entrepregirl е част от усилията да се развива предприемаческата култура в България, да се насърчават младите хора да стартират свой собствен бизнес, да се стимулират момичетата да избират кариера в областта на технологиите и иновациите и да поемат управленски роли в ИКТ сектора. Вярвам, че инициативата ще допринесе за увеличаване професионалното участие на жените в сферата на високите технологии и за преодоляване недостига на ИТ специалисти, което ще повиши конкурентоспособността както на България, така и на страните от Европа като цяло” каза Саша Безуханова.

В началото на 2014 г. след провеждане на конкурс за предприемачески идеи награда Entrepregirl ще бъде връчена на момиче на възраст от 16 до 23 години и ще включва стипендия за алтернативната ЕмБиЕй (AMBA) програма на Бизнес института за предприемачи (The Business Institute), едногодишно менторство и членство в Български център на жените в технологиите (BCWT).