Политики за децата

19.12.2016

Акцент във втория ден на Националната програма беше панел, посветен на политиките за деца. Гости в него бяха Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето, Росица Димитрова, директор на дирекция “Социални дейности”, община Велико Търново и Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Преди това програмата беше посветена на регионалното развитие и децентрализацията. Денят започна с лекция на Явор Алексиев от Института за пазарна икономика, който представи ежегодното изследване на организацията „Регионални профили: показатели за развитие”. След това изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова обясни процеса на децентрализация и проблемите пред него.

Специален гост-лектор в панела “30 минути в компанията на…” беше филантропът Елвин Гури. Гури и съпругата му Ралица Агайн подкрепят редица образователни инициативи и институции, след които Американския университет в България, Junior Achievement Bulgaria и „Заедно в час”. Гостуването беше част от усилията на Българското училище за политика „Димитър Паница” да подкрепя културата на филантропия у нас.