Участници от Националната програма 2016 година се включиха в Световния форум по демокрация в Страсбург

strasbourg_2016

Двадесет и трима млади политически и граждански лидери от Националната програма 2016 на Българското училище  за политика „Димитър Паница“ участваха в Световния форум по демокрация от 7 до 9 ноември в Страсбург. Събитието, чиято основна тема бе „Образование и демокрация“, бе организирано от Съвета на Европа.

Във форума се включиха над 500 представители на мрежата от училища по политически науки под егидата на Съвета на Европа – в Русия, Грузия, Молдова, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Румъния, Армения, Украйна, Азербайджан, Албания, Беларус, Тунис, Мароко, Гърция, Турция и Вишеградското училище.

Паралелно със Световния форум по демокрация протекоха и събития на Мрежата от училищата по политически науки към Съвета на Европа. Участниците от Българското училище за политика посетиха Европейския съд по правата на човека, където разговаряха с българския съдия Йонко Грозев. Те се срещнаха и с постоянния представител на България в Съвета на Европа Катя Тодорова, която даде прием в българската резиденция.

По време на престоя си в Страсбург участниците от БУП поднесоха цветя пред бюста на Димитър Пешев в сградата на Съвета на Европа и отбелязаха приноса му за спасяването на 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война.