Мая Манолова към участниците в НП: Ангажирайте се лично, ако искате да сте лидери

manolova

Омбудсманът Мая Манолова беше гост лектор в последния ден на първи курс на Националната програма „Управленски умения“. Заедно с изпълнителния директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов те говориха пред политическите и гражданските лидери за детските права и политиката за закрила на детето в България. „Правата на децата изведох като мой приоритет още като встъпих в длъжност. Права на деца у нас се нарушават всеки ден заради пропуски в законодателството, заради сбъркани политики“, заяви Манолова и призова курсистите да чуват децата, защото много често те имат изключително ценни идеи как да се решат някои от проблемите им.  Според омбудсмана най-големият проблем на малките жители на страната е детската бедност, което води и до отпадане от училище. 

В продължение на близо два часа участниците в Националната програма задаваха въпроси и разговаряха с омбудсмана на България и изпълнителния директор на Национална мрежа за децата относно проблемите и правата на децата у нас. В заключение омбудсманът Мая Манолова се обърна към настоящия випуск на Българското училище за политика с думите: „Ангажирайте се лично с всичко, с което се занимавате, ако искате да сте лидери.“

За втора година Българското училище за политика „Димитър Паница“ поставя  в курсовете си теми, свързани с важни детски политики. Панелите, посветени на детските политики, се осъществяват в рамките на проект „Гласът на българските деца“, финансиран от Фондация „Оук“. Той е създаден, за да се засили процесът на формулиране и прилагане на детски политики и да подпомогне въвеждането на добри практики за разрешаване на актуални проблеми.