Вицепрезидентът Илияна Йотова бе последният гост в четвърти курс на Националната програма

iotova_sait

Не съществува дебат „Не на Европа“, но не можем да продължим без радикални промени. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на лекция пред завършващите тази година Националната програма „Управленски умения“ на Българското училище за политика. Пред политическите и гражданските лидери, обучаващи се в програмата, вицепрезидентът представи своя прочит на предизвикателствата пред европейския проект, неговото развитие и Българското председателство на Съвета на ЕС. Илияна Йотова е убедена, че ако в най-спокойните години на ЕС бяха създадени подходящите политики, страните членки щяха успешно да посрещнат последствията от икономическата криза и гражданите да почувстват защо им е необходима Европа.

„Може би не си даваме сметка, че най-сериозната криза в ЕС е в дефицита на идеи“, заяви вицепрезидентът и подчерта като резултат от това засилването на антиевропейските гласове. Йотова посочи и особено важната роля на националните парламенти и местната власт в преговорите за Многогодишната финансова рамка. По темата за Българското председателство на Съвета на ЕС Илияна Йотова каза, че са необходими конкретни резултати по приоритета „Западни Балкани“. Като изключително трудна и деликатна определи вицепрезидентът ролята на България да бъде посредник между ЕС и Турция.В оживената дискусия след това курсистите от Випуск 2018 споделиха вижданията си за бъдещето на Европа.

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе последният лектор в обучението на тазгодишните курсисти на Българско училище за политика. От октомври до март четиридесетте избрани участници в Националната програма „Управленски умения“ преминаха през четири курса от по четири дни обучения. Успешно завършилите ще получат дипломи само след няколко месеца и ще станат част от мрежата завършили Българско училище за политика.

И както е обичайно при всеки финал и тук имаше обща снимка на участниците за спомен, много емоции и нови приятелства, които всеки скъта в сърцато си на тръгване от хотел „Риу“ в Правец.