Улица в София вече носи името на Дими Паница

ulitca_panitza_sait

Малка уличка на знаково място в София – между площад „Народно събрание“ и булевард „Васил Левски“, успоредна на булевард „Цар Освободител“ – от днес вече носи името на Дими Паница. На улица „Димитрий-Иван Евстатиев Паница“ се намира и домът, в който е роден големият родолюбец и филантроп. Политици, общественици, граждани, много завършили Училището за политика и роднини участваха в откриването на улицата на негово име.

„Съдбата на Дими е свързана с демократичния процес в България и укрепването на гражданското общество у нас. В годините на най-тежкия преход той помогна да укрепим демократичните ценности и остави след себе си много последователи. Радвам се, че в навечерието на 24 май отправяме това послание на почит към големия българин и демократ, който неуморно работеше за мястото на България в развитите демокрации.“ Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в емоционално слово при откриването на улицата. Тя разказа на присъстващите, че лично е имала частта да учи под ръководството на Дими в Училището за политика и че е получила от него много ценни уроци – за строгата дисциплина, за политическите спорове и дебати, които са важни за демократичното общество. За нея обаче най-важният урок от Дими е, че има каузи и цели, които трябва да обединяват цялото обществото.

„Дими Паница е човек с чест и достойнство, израсъл в дух на здрав морал. Всяка него стъпка беше високо етична,“ развълнувано разказа за най-близкия си приятел и големият български физик проф. Минко Балкански. Той акцентира върху делото на Дими и виждането, че образованието е именно ключът, най-важният фактор за насърчаване на развитието на едно общество.

Н.Пр. посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел изрази надежда, че този акт ще е последван от други подобни жестове на почит към българите, живели години наред в чужбина, но върнали се, за да работят и даряват за своята страна. „Хора като Дими Паница, проф Балкански и други – независимо че са граждани на света, тези хора са първо българи. Те са дълбоко свързани със страната си. И тези дълбоки корени се виждат от техните посещения и техните каузи.“

Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, благодари от името на семейството на всички, реализирали и подкрепили инициативата. „Дими ни възпита винаги да казваме истината, да бъдем честни и доблестни. Това бяха ценностите, които той отстояваше винаги и навсякъде. Чудесно е пред семейния ни дом да се намира улица, която носи родовото ни име.“

Заедно с откриването на улица „Димитрий-Иван Евстатиев Паница“ в Ларгото вече е подредена изложба на открито, която ще запознае жителите и гостите на столицата с живота, делото и приноса на големия родолюбец.