Министър Петя Аврамова откри втори курс на Националната програма „Управленски умения”

petq_avramova_sait_2019

Министърът на регионалното развитие и благоустройството на България откри втори курс на Националната програма „Управленски умения“ за Випуск 2020 на Българското училище за политика.

Пред представителите на 7 политически партии, сред които депутати, зам.-министър, председател на общински съвет, общински съветници и гражданските лидери министър Петя Аврамова изтъкна, че политиката не е самоцелно занимание, а занимание в обществен интерес, което винаги трябва да е свързано с жителите на града и държавата. „Трябва да направим така, че хората да живеят там, където е сърцето им и да могат да пътуват“, подчерта тя.

Според министъра с промени в законодателството, реализирането на инфраструктурни проекти и ефективно управление на европейските програми, се цели да се осигури на хората добро качество на живот навсякъде. „За постигането на тази цел по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 към края на ноември тази година по проекти са разплатени 1,5 млрд. лева. За обновяването на 39 големи и средни български града, за целия период на програмата, са осигурени 1,6 млрд. лева“, сподели Петя Аврамова. – Това означава обновени градове, улици, паркове и площади, културни и исторически паметници; подобрена социална и образователна инфраструктура, градски транспорт, стотици обществени и частни сгради вече са енергийно ефективни“, заяви министърът. Аврамова подчерта, че по линия на европейската солидарност до момента са рехабилитирани 21 пътни участъка с дължина над 343 км на стойност над 295 милиона лева, като всеки един от тези проекти е важен за живота на хората в съответния регион.

Курсистите от настоящия випуск зададоха много въпроси на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Те се интересуваха от етапа на изграждането на транспортен Коридор №8, незаконните постройки в гетата, идеята за ново териториално делене и др.

Обучението в първия ден от втори курс продължи с лекция за предизвикателствата и рисковете пред местната власт в България, където гост бе изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева. За възможностите за българските общини, които дава членството ни в ЕС, говори Милица Йорданова от администрацията на Министерски съвет.

Специален гост на Випуск 2020 в този ден бе основателят на сайта „Уча.се“ Дарин Маджаров.