Политически и икономически предизвикателства пред ЕС заради „Ковид-19“ и процедура за взимане на решения в Съюза – основни теми във втория ден на НП

vesela_cherneva_13.07.2020

Кризата с „Ковид-19″ беляза и четвъртия курс на Националната програма „Управленски умения“. По-големи зали, по-голямо разстояние между участниците, носене на маски и предпазни шлемове бяха само част от новите за курсистите изисквания, които обаче не попречиха на традиционната им активност в разговорите и дискусиите с лектори, модератори и между самите тях. В унисон с новото настояще бяха и първите онлайн срещи с лектори във втория ден програмата за четвърти курс. Преподавателят по европеистика в Софийския университет проф. Ингрид Шикова бе първия онлайн лектор. Пред четиридесетте курсисти от настоящия випуск, сред които народни представители, зам.-министър, председател на Общински съвет, общински съветници, хора от неправителствения сектор, професионални организации и др., проф. Шикова говори за институциите в Европейския съюз и за процедурата за вземане на решения в Съюза. Наученото от проф. Шикова участниците в Националната програма приложиха в проведената веднага след лекцията симулационна игра, в края на която обратна връзка даде проф. Шикова.

Чрез онлайн платформа за комуникация се включи и зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. Тя и присъствалият на място вицепремиер на България от 2005 до 2009 г. и от 2014 до 2016 г. Ивайло Калфин говориха за политическите и икономическите предизвикателства и възможности пред ЕС след коронакризата.